:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 12. 14:29

Microsoft: teljes értékű SQL Server kerül az Azure platformba

Teljes értékű relációs adatbázissal bővül a Microsoft cloud-platformja, az Azure -- olvasható a SQL Data Services (SDS) fejlesztői blogban . A tavaly ősszel bejelentett Azure-be korábban egy SQL Server-alapú, de korlátozott funkcionalitású adatbázist képzeltek el a Microsoft-mérnökök, azonban a CTP (Community Technology Preview) program keretén belül beérkezett visszajelzések alapján úgy döntöttek, kiterjesztik a képességeit.

[HWSW] Teljes értékű relációs adatbázissal bővül a Microsoft cloud-platformja, az Azure -- olvasható a SQL Data Services (SDS) fejlesztői blogban. A tavaly ősszel bejelentett Azure-be korábban egy SQL Server-alapú, de korlátozott funkcionalitású adatbázist képzeltek el a Microsoft-mérnökök, azonban a CTP (Community Technology Preview) program keretén belül beérkezett visszajelzések alapján úgy döntöttek, kiterjesztik a képességeit.

A bejelentés szerint a SQL Data Services szolgáltatásait, funkcióit tekintve lényegében egyenértékű egy telepített SQL Serverrel, az egyedüli lényeges különbség a sebesség, hiszen a SQL Data Services az internetes felhőben fut. Ez a változás nagy lökést adhat a cloud-alkalmazásoknak, hiszen a fejlesztőknek nem kell beérniük egy egyszerű, "lebutított" adatbázissal, hanem egy teljes funkcionalitású relációs adatbáziskezelővel dolgozhatnak. Az SDS egyebek mellett támogatja a tárolt eljárásokat, triggereket, kompatibilis a Visual Studióval, az ADO.Net-tel és az ODBC API-val is, az összes meglevő fejlesztői és felügyeleti eszközzel, csakúgy mint a SQL Server.

A SQL Data Services a SQL Server által is használt, még a Sybase-től származó Tabular Data Stream protokollon keresztül érhető el, ez biztosítja a kapcsolatot az adatbázis és az alkalmazás között. Mivel a TDS egy nyilvánosan hozzáférhető protokoll, a SQL Data Services-t nem csak az Azure-re fejlesztett, .NET-nyelvekben megírt szoftverek tudják használni, hanem lényegében bármilyen alkalmazás, bármilyen platformon, bárhol a világon -- mondta el a HWSW-nek Bátorfi Zsolt, a Microsoft fejlesztési platform üzletágának technológiai szakértője, akitől azt is megtudtuk, az SDS egyik vezető fejlesztője a magyar származású Cseri István.

A lépés azt is jelenti, hogy a fejlesztők akár a meglevő alkalmazásaik alatt is elkezdhetik használni a SQL Data Servicest adatbáziskezelőként, ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy módosítják a connectrion stringet, amely az alkalmazás számára definiálja az adatbázis elérésének módját.

"Ma a vállalati és webes alkalmazások fejlesztése két, egymástól távol álló világ" -- mondta az Azure tavaly őszi bejelentésekor a HWSW-nek Kőnig Tibor, a Microsoft főmérnöke. "Az Azure és a cloud-szolgáltatások megjelenése paradigmaváltást sejtet. Valójában az alkalmazásfejlesztők élete könnyebbé válik azáltal, hogy a kliensre és a felhőbe szánt alkalmazásokat pontosan ugyanazokkal a módszerekkel és eszközökkel fejleszthetik, így a két világ eggyé válik."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.