Szerző: Koi Tamás

2009. március 10. 12:50

Májusban debütál a matematikai számításokkal dolgozó csodakereső

Teljesen egyedi, matematikai és tudományos alapokon fejlesztett keresővel rukkol elő májusban a munkáival komoly szakmai elismeréseket szerzett angol matematikus-zseni, Stephen Wolfram. A szakember nevét viselő keresőmotor nem szemantikus elven dolgozik majd, hanem komplex matematikai számítások segítségével próbál választ adni a feltett kérdésekre.

[HWSW] Teljesen egyedi, matematikai és tudományos alapokon fejlesztett keresővel rukkol elő májusban a munkáival komoly szakmai elismeréseket szerzett angol matematikus-zseni, Stephen Wolfram. A szakember nevét viselő keresőmotor nem szemantikus elven dolgozik majd, hanem komplex matematikai számítások segítségével próbál választ adni a feltett kérdésekre.

A Wolfram Alpha alapjait a tudós 1988 elkészült Mathematica nevű programja és tizennégy évvel később írt, szakmai körökben több kritikával illetett könyve, a New Kind of Science adja egy hatalmas, tudományos háttéradatbázissal megtámogatva. A fejlesztő ígérete szerint a teljesen új megközelítést használó internetes keresőnél az egyszerű input-mezőbe begépelt kérdésre nem egy az adatbázisból kihalászott válaszhalmaz érkezik majd: \"Örömmel jelentem, hogy számos okos algoritmusnak, heurisztikus módszernek, nyelvészeti felfedezésnek és tudományos áttörésnek köszönhetően sikerült működő rendszert alkotnunk\" -- írja Wolfram egy március elején létrejött blogbejegyzésében.

A www.wolframalpha.com webcímről május elejétől elérhető keresőszolgáltatás a Google-hoz és más keresőrendszerekhez hasonlóan egy egyszerű szövegbeviteli mezőben várja majd a kérdéseket, melyekre az ismert keresőktől eltérő módon keresi a választ. Nova Spivack, a Twine-t fejlesztő Radar Networks elnök-vezérigazgatója szerint a Wolfram Aplha legalább olyan fontos szerepet tölthet be az internetes keresők népes mezőnyében, mint a Google, ugyanakkor a két rendszer működési metódusából adódóan alapvetően eltérő célokra használható.

Míg a Google és a hozzá hasonló keresők alapvetően az index-adatbázisra és a keresőszavakra építenek, a a Wolfram Alpha egy hatalmas tudományos adatbázis és a hozzá kapcsolódó matematikai modellt használja a válasz kiszámításához. Bár az új kereső adatbázisában elsősorban tudományos tételek, a fizikai világgal kapcsolatos alaptézisek és információk szerepelnek, a rendszerhez a különböző technológiákkal, az időjárással, üzlettel, utazással, személyekkel és zenével vagy mással kapcsolatban is lehet kérdéseket intézni.

Spivack szerint a Wolfram Alpha minden nagyszerűsége és tudományos átütő ereje ellenére sem helyettesíti a Google-t és társait: \"Nem valószínű, hogy a Wolfram Alphát bárki is segítségül hívja majd egy új autó vásárlásánál, blogbejegyzések keresésekor vagy éppen egy megfelelő nászutas-szállás kiválasztásához. (…) Ez akkor lehet hasznos, ha a felhasználó tényeket akar megtudni valamivel kapcsolatban, vagy amikor valamilyen tényszerű adatokhoz köthető kérdésekre, számításokra keresi a választ.\"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.