Szerző: Bányai György

2009. március 5. 14:50

Kész az első SDXC memóriakártya és megjelent az első 100 gigabájtos CompactFlash-kártya is

A Pretec elkészült az első SDXC-kártyával, melyen 32 gigabájtnyi adat tárolható. Az újdonság nem jöt egyedül, mellette a 666-szoros sebességű, 100 gigabájtos CompactFlash memóriakártya is bemutatkozott.

[HWSW] A Pretec elkészült az első SDXC-kártyával, melyen 32 gigabájtnyi adat tárolható. Az újdonság nem jöt egyedül, mellette a 666-szoros sebességű, 100 gigabájtos CompactFlash memóriakártya is bemutatkozott.

A két újdonság közül talán a 32 gigabájtos SDXC-kártya tarthat inkább érdeklődésre számot, ez ugyanis az első termék, mely az új SDXC-szabvány szerint készült. Az SDXC specifikáció szerint akár 2 terabájt kapacitású kártyák is készülhetnek, melyek aztán gond nélkül tárolhatják a fényképezőgépek által készített tömörítetlen RAW fotók ezreit, vagy HD-videofilmek százait. Az SD Association emellett a csatolófelület sebességén is emel, még ebben az évben lehetővé válhat a 104 megabájtnyi adat másodpercenkénti írása, illetve olvasása, bár a későbbiekben a 300 megabájt elérése a cél.

Az SDXC szabványt teljes egészében az SD Association dolgozta ki, és nyílt szabványként már elérhetővé tette a gyártók számára. Az SDXC specifikáció szerint a kártyák a Microsoft exFAT fájlrendszerét használják. A Panasonic azt remélte, hogy elsőként jelenhet meg a szabvány szerinti, ám ahhoz mérten "csekély" kapacitású, 64 gigabájtos kártyájával a piacon, ám a gyártó elsősége most elúszni látszik a Pretec kisebb kapacitású termékének bejelentése miatt.

A Pretec az első SDXC-kártya mellett egy, saját korábbi rekordját megdöntő, 666-szoros sebességű CompactFlash kártyát is bemutatott, mely 100 gigabájtnyi adatot tárolhat, sebessége pedig eléri a 100 megabájt másodpercenkénti értéket. A trónról letaszított csúcstartó eddig 433-szoros sebességgel volt aranyérmes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról