Szerző: Koi Tamás

2009. február 17. 14:41

Bemutatta első okostelefonjait az Acer

Most már egészen bizonyos, hogy az okostelefon-gyártók mezőnye egy jelentős, régi-új piaci szereplővel bővül idén: az Acer a barcelonai Mobile World Congress alkalmával immár hivatalosan is bejelentette, hogy még idén piacra dobja telefonokból álló terméksorozatát. Az új készülékekből négyet már most bemutattak a nagyközönségnek -- a teljes kínálat idén legalább tíz típusból áll majd.

[HWSW] Most már egészen bizonyos, hogy az okostelefon-gyártók mezőnye egy jelentős, régi-új piaci szereplővel bővül idén: az Acer a barcelonai Mobile World Congress alkalmával immár hivatalosan is bejelentette, hogy még idén piacra dobja telefonokból álló terméksorozatát. Az új készülékekből négyet már most bemutattak a nagyközönségnek -- a teljes kínálat idén legalább tíz típusból áll majd.

Az Acer Tempo nevű okostelefon-sorozatának négy most bemutatott típusa kivétel nélkül Windows Mobile alapokra építkezik majd, ám az operációs rendszer frissen leleplezett 6.5-ös verziója helyett egyelőre a régebbi, 6.1-es változatot futtatják. Az új kínálat csúcsát az M900 típusú kommunikátor képezi, mely 3,8 hüvelykes, WVGA felbontású érintőkijelzővel és QWERTY-billentyűzettel rendelkezik. A telefon természetesen HSDPA-kommunikációra is képes lesz, emellett GPS-modullal és egy 5 megapixeles kamera is helyet kap majd rajta. A telefonon tárolt adatok biztonságáról ujjlenyomat-azonosító gondoskodik.

A beviteli lehetőségeket tekintve ennél valamelyest szegényesebb repertoárt nyújt majd az F900 típus, melyről hiányzik a klaviatúra, ettől függetlenül ugyanazzal az érintőkijelzővel szerelik majd fel, mint az M900-at. Az F900-as típus az Acer szerint elsősorban internetes kommunikációra lett fejlesztve, mindehhez HSUPA/HSDPA modemet és Wi-Fi rádiót kap a készülék. A telefonba éppúgy beépítik a GPS-modult, mint a legdrágább típusba, a kamera viszont csak 3,2 megapixeles képeket készít.

Acer Tempo sorozat
A Tempo-sorozat kezdeti választéka

Kisebb méretű, elsősorban navigációra kihegyezett készülék lesz az X960, mely egy 2,8 hüvelykes, VGA-felbontású érintőkijelzőt kap, alatta négyirányú navigációs gombot helyezett el a gyártó. Végül az új sorozat különlegességeként debütál az Acer DX900, mely szintén 2,8 hüvelykes érintőkijelzővel és 3,2 megapixeles kamerával rendelkezik, ez a típus a Tempo szériában egyedülálló módon egyszerre két SIM-kártyát is kezel. A telefon egyébként az egyik olyan modell az Acer Tempo termékkínálatában, mely a márkanevet leszámítva gyakorlatilag egy az egyben mása a korábban az E-Ten által futtatott Glofish sorozat egyik modelljének (DX900).

Az egyezőség nem véletlen: az Acer tavaly szeptemberben 291,3 millió dollárért felvásárolta a tajvani E-Ten Information Systems okostelefongyártót, így gyakorlatilag az E-Ten új termékkínálatát viszi tovább változatlan paraméterekkel, saját márkaneve alatt. A világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója komoly üzleti sikereket vár az új termékkörtől: J.T. Wang elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az eddig elsősorban noteszgépeivel hódító Acer összbevételének három éven belül a tíz százalékát adhatja majd a kézi eszközökből származó bevétel.

Az Acer új okostelefonjai elsőként a tengerentúlon, néhány nyugat-európai országban és Oroszországban kerülnek forgalomba. Árakról egyelőre nem beszélt a gyártó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról