Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Nokia okostelefonok integrált szolgáltatása lesz a Skype

Koi Tamás, 2009. február 17. 11:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan több Nokia okostelefon szoftverkínálatának is részét képezi majd a Skype azonnali üzenetküldő és VoIP-kliens speciális változata. A finn telefongyártó és a Skype a most zajló barcelonai Mobile World Congress alkalmával jelentették be együttműködési megállapodásukat, melynek eredményeként a támogatott Nokia mobiltelefonok felhasználói a Skype összes szolgáltatását igénybe vehetik majd, így többek közt az adatforgalmi költségektől függően ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel bonyolíthatnak hívásokat más Skype kliensekkel.

[HWSW] Hamarosan több Nokia okostelefon szoftverkínálatának is részét képezi majd a Skype azonnali üzenetküldő és VoIP-kliens speciális változata. A finn telefongyártó és a Skype a most zajló barcelonai Mobile World Congress alkalmával jelentették be együttműködési megállapodásukat, melynek eredményeként a támogatott Nokia mobiltelefonok felhasználói a Skype összes szolgáltatását igénybe vehetik majd, így többek közt az adatforgalmi költségektől függően ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel bonyolíthatnak hívásokat más Skype kliensekkel.

Az eBay tulajdonában álló, mára közel 400 millió regisztrált felhasználóval rendelkező szolgáltatás elsősorban ez utóbbi funkciójával tudott kitűnni az eredetileg PC-kre fejlesztett azonnali üzenetküldő kliensek népes táborából. A Skype VoIP-telefon eddig leginkább a vezetékes szélessávú internetkapcsolattal rendelkező asztali számítógépek vagy noteszgépek kiváltsága lehetett, az egyre fejlettebb okostelefonok és a széles sávú mobilinternet előretörésével azonban elhárult minden technikai akadály a szolgáltatás teljes mobilizálása elől.

A mobilszolgáltatók egy része ugyanakkor máig aggályosan tekint az olyan, mobiltelefonos VoIP-alkalmazások térnyerésére, melyek kedvezményes összegért cserébe (melyből a szolgáltatók értelemszerűen nem részesednek), vagy teljesen ingyenesen nyújtanak korlátlan híváslehetőséget. A szolgáltatók bevételkiesését valamelyest kompenzálhatja, hogy a VoIP-beszélgetés felépítéséhez elengedhetetlenül szükséges internetkapcsolat árát jobb esetben az operátornak fizeti meg a felhasználó (ha éppen nem WLAN-kapcsolaton keresztül internetezik).

Nokia N97
Nokia N97 -- Skype klienssel a fedélzeten

A Skype speciális, az operációs rendszerbe szervesen integrált változatát a Nokia új kommunikátorának, az N97-nek a tulajdonosai használhatják majd éppúgy, mint a PC-s kliensüket. A telefonnal így a híváskezdeményezésen kívül chatelni és SMS-t küldeni is lehet majd a Skype hálózatán belül vagy akár hálózaton kívül, kedvezményes tarifával. Az integrált szolgáltatás valamikor a harmadik negyedévben kerül be a Nokia okostelefonok repertoárjába.

A Skype mobiltelefonos kliense eddig is elérhető volt bizonyos okostelefon-platformokhoz, a szolgáltatás weboldaláról utólag letölthető alkalmazás azonban nem integrálódott szervesen a mobiltelefon operációs rendszerével, vagy névjegyzékével -- a felek álláspontja szerint az érintett Nokia telefonok tulajdonosai ezért kényelmesebben használhatják majd a Skype szolgáltatásait.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!