Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 2. 15:54

Datto Box 2box: peer-to-peer technológiát használó hálózati adattároló

[ASVA.info/HWSW] Peer-to-peer alapon működő hálózati adattárolót dobott piacra az amerikai Datto Backup . A készülék valójában linuxos PC, amely képes a tartalmát automatikusan szinkronizálni egy internetre kapcsolt ugyanilyen berendezéssel, vagy akár többel is.

[ASVA.info/HWSW] Peer-to-peer alapon működő hálózati adattárolót dobott piacra az amerikai Datto Backup. A készülék valójában linuxos PC, amely képes a tartalmát automatikusan szinkronizálni egy internetre kapcsolt ugyanilyen berendezéssel, vagy akár többel is.

A Box 2 box a fájlcserélő hálózatok által is használt peer-to-peer eljárást használja arra, hogy a rámásolt adatokat teljes biztonságban tudhassa a felhasználó. A háromféle kivitelben (250 GB, 500 GB, 1 TB) kapható eszköz a rajta tárolt adatokat az interneten keresztül osztja meg további készülékekkel, mint egy fájlcserélő hálózat tagjai. Ezzel az állományokból egyrészt biztonsági másolat is készül, másrészt megoszthatók és folyamatosan frissen tarthatók több helyszín között, ez lehet például egy cég több telephelye. Egy ilyen hálózatba tetszőleges számú Box 2 box kapcsolható.

Maga a készülék egy Intel Atom processzorra és 1 gigabájt memóriára épülő linuxos PC, amelyben kiviteltől függően 250 gigabájt, 500 gigabájt vagy 1 terabájt szabad merevlemez-kapacitás áll rendelkezésre. A tárterület USB-s külső meghajtókkal akár bővíthető is. Hálózatra gigabites Etherneten kapcsolható a doboz, az 1 terabájtos változat esetében két ilyen port is rendelkezésre áll.

Ami a szoftverkompatibilitást illeti, a Box 2 box gyakorlatilag bármilyen operációs rendszerről (Windows, Linux, Mac OS, UNIX) elérhető, a rajta tárolt állományok SMB/SAMBA, SFTP, NFS protokollokon át érhetők el, a merevlemezeket pedig FAT, NTFS, vagy EXT3 formátumúra is lehet formázni igény szerint. A fejlesztők már dolgoznak, hogy kompatibilissé tegyék az eszközt az Apple TimeMachine-nel való együttműködésre is.

A legolcsóbb, 250 gigabájtos változat 350 dollárba kerül, de legalább kettőt érdemes vásárolni ahhoz, hogy ki lehessen aknázni a technológia lehetőségeit. Egy két Box 2 boxból állló induló csomag 619 dollárért már megvehető, az 1 terabájtos csúcsváltozatból 850 dollárt kóstál egy pár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról