:

Szerző: Koi Tamás

2009. január 14. 10:52

Többfunkciós hálózati eszköz érkezik a D-Linktől

Egy évek óta zajló paradigmaváltás részének tekinti a D-Link az iparág talán legsokoldalúbb otthoni hálózati eszközének bevezetését -- a DIR-825 Storage Router csakugyan egy meghatározhatatlan, eddig nem látott eszközkategóriát vezet be a piacra. A hálózati eszköz routerként és hálózati tárolóként is működik, de akár képeket, sőt videókat is megjelenít saját LCD-kijelzőjén.

[HWSW] Egy évek óta zajló paradigmaváltás részének tekinti a D-Link az iparág talán legsokoldalúbb otthoni hálózati eszközének bevezetését -- a DIR-825 Storage Router csakugyan egy meghatározhatatlan, eddig nem látott eszközkategóriát vezet be a piacra. A hálózati eszköz routerként és hálózati tárolóként is működik, de akár képeket, sőt videókat is megjelenít saját LCD-kijelzőjén.

A D-Link koncepciója szerint az otthoni hálózati eszközök, így egyebek mellett a routerek ma már éppúgy a nappali díszévé válhatnak mint a médialejátszásra rendszeresített dizájnos számítógépek -- a külsőre leginkább egy digitális képkeret látszatát keltő DIR-825 jól illik ebbe a koncepcióba. Bár a gyártónak (akárcsak több konkurensének) eddig is voltak olyan routerei, melyekre kijelző került, a CES-en bejelentett újdonság az első, mely akár képek vagy videók megjelenítésére is használhatja a TFT-t. A D-Link egyelőre nem közölte, hogy a 3,2 hüvelykes megjelenítő pontosan milyen felbontásban dolgozik, illetve azt sem tudni, hogy milyen médiafájlokkal kompatibilis a rendszer.

D-Link DIR-825

A DIR-825 további érdekessége, hogy hálózati adattárolóként is munkára fogható: a routerbe egy 2,5 hüvelykes merevlemez építhető, akár 500 gigabájt tárkapacitásig. Ez a kapacitás a készüléken található USB-kapuhoz csatlakoztatott külső adattároló révén még tovább növelhető -- ez a port (a D-Link SharePortnak nevezi) a tárolóeszközökön kívül nyomtatókat is kiszolgál. A hálózati háttértároló (NAS) UPnP szerverként támogatja a médialejátszást, de programozott BitTorrent letöltések is kezelhetők vele, emellett adatmentési funkciót is ellát. A router szoftvere FTP szerver-funkciót is támogat, így a készüléken tárolt fájlok, fotók, zenék bárhonnan elérhetők akár az otthoni hálózaton, akár az Interneten keresztül.

A D-Link most bemutatott routere a modern vezeték nélküli eszközöktől elvárhatóan már a 802.11n szabvány tervezetével is kompatibilis, így ideális esetben akár a 300 megabit/másodpercet is elérheti az átviteli sebesség. A DIR-825 emellett négy Gigabit Ethernet porttal szolgálja ki a vezetéken csatlakozó klienseket. A router a környezettudatos működés érdekében számos módon csökkenti energiafelhasználását: az áramfelvételt hozzáigazítja a portokra csatlakozó eszközök állapotához és az összeköttetéshez használt kábel hosszához, kikapcsolja, illetve készenléti módba helyezi az LCD-kijelzőt, valamint időzített beállítási lehetőséget biztosít a Wi-Fi antennához.

A DIR-825 legkorábban májusban kerülhet a hazai boltok polcaira, fogyasztói ára az éppen aktuális árfolyamtól függően várhatóan legkevesebb 85 ezer forint lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 01:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.