:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 8. 15:30

A Windows 7-tel együtt érkezett a Windows Server 2008 R2 bétája is

A Consumer Electronic Show-n Steve Ballmer bejelentette a Windows 7 bétájának érkezését, eközben a Microsoft csendben kiadta a párhuzamosan fejlesztett szerverváltozat, a Windows Server 2008 R2 bétáját is. Így a vállalatok elkezdhetik tesztelni azokat a szolgáltatásokat is, amelyeket a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 együttes használata biztosít a számukra.

[HWSW] A Consumer Electronic Show-n Steve Ballmer bejelentette a Windows 7 bétájának érkezését, eközben a Microsoft csendben kiadta a párhuzamosan fejlesztett szerverváltozat, a Windows Server 2008 R2 bétáját is. Így a vállalatok elkezdhetik tesztelni azokat a szolgáltatásokat is, amelyeket a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 együttes használata biztosít a számukra.

Párosan szebb az élet

Ahogy a Vistában és a Windows Server 2008-ban számos olyan képesség volt, amiket csak együtt lehetett kihasználni, nem lesz ez másként a Windows Server 2008 R2 és a Windows 7 esetében sem. Az egyik ilyen újdonság a Direct Access, ami elsősorban a virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül kapcsolódó alkalmazottak életét könnyítheti meg. Windows 7 és Windows Server 2008 R2 együttes használata esetén nem lesz szükség VPN-re, a felhasználók az interneten keresztül, Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) használatával ugyanúgy elérhetik a belső hálózatot, mintha ott ülnének az irodában.

Szintén a telephelytől távol, például egy fiókirodában dolgozó felhasználók életét könnyíti meg a Branch Cache, ami a helyi szerverre gyorsítótárazza az SMB-n és HTTP-n letöltött tartalmakat. A Windows 7 korábbinál fejlettebb biztonsági és energiatakarékossági képességei megjelennek a Windows Server 2008 R2 csoportházirend-objektumai között is, így a rendszergazdák még finomabban állíthatják be azokat, például a hordozható eszközökön tárolt adatok titkosítását a BitLockerrel.

Az első, csak 64 bites Windows Server

A Windows 7 bétája 32 és 64 bites változatban egyaránt elérhető (lesz), de a Windows Serverek között elsőként a 2008 R2 már csak 64 bites verzióban készül. Az operációs rendszer akár 256 logikai processzort is támogat, így hatalmas szerverekre is feltelepíthető. A Microsoft azt ígéri, a chipekben található legújabb utasításkészletek támogatása révén a Windows Server 2008 R2 minden eddiginél nagyobb teljesítményt nyújt majd, a kód optimalizálásának köszönhetően akár korábban megvásárolt szerverek is "megtáltosodnak".

Az erőforrásgazdálkodás terén is sokat lép előre az operációs rendszer a processzorok energiatakarékos technológiáinak még jobb kihasználásával: automatikusan képes a processzorok éppen nem használt magjait lekapcsolni, ha nincs rájuk szükség. Az adminisztrátorok akár csoportházirendből is szabályozhatják majd, hogy a kiszolgálók mely időszakokban kapcsoljanak energiatakarékos módba.

Hyper-V 2.0

A frissítés során új képességekkel gazdagodik a Hyper-V virtualizációs köztesréteg is, amelybe végre megérkezik a Live Migration, ami lehetővé teszi a virtuális gépek leállás nélküli mozgatását a fizikai szerverek között. A néhány ezredmásodperc alatt végbemenő migrációt sem a szerveren futó szoftverek, sem pedig a szerverhez kapcsolódó kliensek nem érzik majd, a szolgáltatások változatlanul futnak a migráció után is. A virtuális gépek mostantól akár 32 processzorig "nyújtózhatnak", ráadásul a virtuális gépek hardverét leállítás nélkül lehet "bővíteni", azaz leállás nélkül adható hozzájuk további memóriakapacitás vagy processzor.

A Windows Server 2008 frissített változatát a lehető legnagyobb mélységekig integrálják a PowerShell 2.0 parancssorral, így az adminisztrátorok az operációs rendszer legutolsó bitjét is képesek lesznek parancssorból elérni. Az adminok életét megkönnyítendő az R2-be a Microsoft több mint 200 előre megírt PowerShell-szkriptet is épít a leggyakrabban használt szerepkörök (pl. AD, DHCP, DNS) felügyeleti feladatainak automatizálására. A "csupasz" Windows Server Core-t is továbbfejlesztik, az R2 változatban így telepített operációs rendszer is támogatja az ASP .NET-et, illetve a PowerShellt (ennek előfeltétele a .NET-környezet megléte).

Remote Deskop Services

A korábbi Terminal Services jelentősen továbbfejlődött, amit névváltás is hangsúlyoz, mostantól Remote Desktop Servicesnek (RDS) hívják. Az RDS egyik legfontosabb újdonsága a Virtual Desktop Infrastructure (VDI), ami a korábban ismert "távoli asztal" megoldás mellett már lehetővé teszi a windowsos asztali környezetek virtuális gépként való, egységes kezelését az adatközpontban.

Az RDS olyan újdonságokat is felvonultat, mint a továbbfejlesztett többmonitoros támogatás, illetve a jobb audio- és videoképességek, amelyek révén lehetővé válik akár a komoly multimédiás teljesítményt igénylő alkalmazások központosítása is. A RemoteApp és Desktop kapcsolatok integrációja a Windows 7-tel azt eredményezi, hogy az új asztali operációs rendszer felhasználóinak egyátalán nem kell azzal törődniük, mely alkalmazások távoliak és melyikek helyiek -- egyszerűen csak el kell indítaniuk őket a Start menüből.

Nyilvános letöltés csak pénteken

A Windows 7-hez hasonlóan a Windows Server 2008 R2 is csak a meghívott bétatesztelők, illetve MSDN- és TechNet-előfizetők számára érhető el, holnaptól azonban bárki letöltheti az Microsoft weboldaláról -- tudtuk meg a cégtől. A szerver operációs rendszer új változata a korábbi tervek szerint a Windows 7 után, de még 2010 elején érkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.