Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 23. 12:44

Nagy dobásra készül a Palm?

Az Elevation Partners kockázatitőke-befektető cég újabb 100 millió dollárral száll be a Palmba, amely 2007-ben 325 millió dollárért már megszerezte a tenyérgépeiről ismertté vált cég negyedét, és ezzel a legnagyobb tulajdonossá vált.

[HWSW] Az Elevation Partners kockázatitőke-befektető cég újabb 100 millió dollárral száll be a Palmba, amely 2007-ben 325 millió dollárért már megszerezte a tenyérgépeiről ismertté vált cég negyedét, és ezzel a legnagyobb tulajdonossá vált.

A Palmból kivált mérnökök által alapított Handspring dobta piacra a világ egyik legelső, telefonálásra is alkalmas tenyérgépét, a Treót -- ezt a termékkategóriát ma már okostelefonnak nevezzük. A Handspringet később felvásárolta a Palm, a Treo sorozat továbbra is él, azonban a Research In Motion, az Apple, a Nokia vagy éppen a HTC árnyékában egyre kevesebb figyelmet kap. A legutóbbi negyedévben a Palm okostelefon-eladásai 39 százalékkal zuhantak egy egyébként bővülő piacon.

A vállalat legfőbb problémája, hogy a versenyelőnyének számító Palm OS operációs rendszer időtlen idők óta nem frissült már, az új verziót és az erre épülő készülékek egész sorát 2009 elejére ígérik. A 100 millió dolláros tőkebefektetést a Palm fejlesztésekre, illetve az új termékvonal sikerre vitelére fogja felhasználni. "Jó úton haladuk egy áttörést jelentő platform megjelenése felé, amely [..] újra a mobilpiac élvonalába emeli a Palmot" -- fogadkozott a legutóbbi negyedév gyászos pénzügyi eredményeinek bejelentésekor Ed Colligan, a Palm vezére.

Az Elevationnel tavaly kötött megállapodás részeként nem csak a magántőke-befektető jelent meg a Palmnál, hanem új vezetők is érkeztek. Az új termékfejlesztési vezető az a Jon Rubinstein, aki az Apple-nél az iPodért felelős részleget vezette egészen 2006-ig. Roger McNamee, az Elevation társalapítója szerint a Palm új operációs rendszere és az arra épülő termékek elképesztően izgalmasak lesznek.

Az egyelőre Nova kódnéven ismert operációs rendszerről, illetve platformról mindeiddig kevés információ szivárgott ki. A jól értesültek úgy tudják, a Linux-alapú szoftver elsősorban internetezésre, webalkalmazásokra van kihegyezve, de futtatni tudja majd a korábbi Palm OS változatokra írt alkalmazásokat ís, így a kezdettől fogva hatalmas szoftverválaszték áll majd a felhasználók rendelkezésére. A Novát csak a fogyasztói okostelefonjaiban alkalmazza majd a Palm, a vállalati felhasználásra szánt termékeket továbbra Windows Mobile-la kínálja a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról