:

Szerző: Koi Tamás

2008. december 22. 11:50

Jönnek az első hibrid Blu-ray/DVD kiadványok

A fejlesztők reményei szerint jelentősen hozzájárulhat a Blu-ray technológia gyorsabb térnyeréséhez, sikeréhez az a hibrid lemez, melyet eredetileg a JVC mérnökei kezdtek tervezni két évvel ezelőtt, amikor még javában dúlt a DVD utódlásáért zajló harc a Blu-ray és a HD DVD közt.

[HWSW] A fejlesztők reményei szerint jelentősen hozzájárulhat a Blu-ray technológia gyorsabb térnyeréséhez, sikeréhez az a hibrid lemez, melyet eredetileg a JVC mérnökei kezdtek tervezni két évvel ezelőtt, amikor még javában dúlt a DVD utódlásáért zajló harc a Blu-ray és a HD DVD közt.

Utóbbinak éppen az lett volna az egyik előnye a Blu-ray lemezzel szemben, hogy hibrid, azaz HD DVD és DVD rétegeket egyszerre tartalmazó korongokat is tudtak volna gyártani a technológiával. A HD DVD végül elbukott, néhány, a Blu-ray Disc mögött álló japán cég azonban továbbvitte a hibrid lemez ötletét és elkészítette az első olyan lemezt, mely megfelel a JVC révén létrehozott és a Blu-ray Disc Szövetség által korábban elfogadott "Blu-ray Disc, Hybrid Format" szabványnak.

A hibrid Blu-ray/DVD lemezt leginkább egy speciális eljárással összeragasztott Blu-ray és DVD-lemezként kell elképzelni -- a diszk összesen három adathordozó-rétegből áll, ebből kettő 650 nanométeres hullámhosszú vörös lézerrel tapogatható le, azaz ezeket gyakorlatilag bármilyen DVD-lejátszó képes beolvasni (a korong a DVD-lejátszó számára lényegében egy hagyományos, 8,5 gigabájt tárkapacitású kétrétegű DVD-lemeznek látszik).

A legalsó, a lemez felszínéhez legközelebb elhelyezkedő, a vörös lézert átengedő réteg a 405 nanométeres kék lézert veri vissza, ez a réteg tehát tehát csak a Blu-ray lejátszók számára látható. A korong ezen része az egyrétegű Blu-ray lemezeknek megfelelően 25 gigabájtnyi adatot tárol. A lemezeket gyártó japán Infiniti szerint a hibrid lemezeket a jelenleg használt vagy forgalomban lévő Blu-ray és DVD-lejátszók 99 százaléka gond nélkül beolvassa majd.

Blu-ray DVD hibrid
A hibrid lemez metszeti felépítése

A gyártó által kiadott közleményből kiderül, hogy a hibrid Blu-ray/DVD korongok gyártása alapvetően nem számít bonyolult feladatnak, az összesen három rétegből álló lemezt a megfelelő eljárással csupán össze kell ragasztani, az egyetlen Blu-ray réteg szűkös tárkapacitása azonban fejfájást okozhat a kiadóknak. A lemezeken tárolt videók kódolása így a JVC nevéhez köthető, a HD jelfolyam hatékonyabb tömörítésére hivatott, MPEG-4 alapú "Intelligens HD kódolási technológia" nevű eljárással történik, mely egy fullHD felbontású videostreamet nagyjából 12-24 megabit/másodperces bitsűrűséggel tömörít.

Talán az átkódolási folyamatnak, talán a technológia újszerűségének köszönhetően, mindenesetre az első Blu-ray/DVD hibrid kollekció meglehetősen borsos áron kerül forgalomba jövő februárban, egyelőre csak Japánban. Egy helyi népszerű sorozat, a Code Blue: Doctor Helicopter Emergency készül el először ebben a változatban -- a négylemezes díszdobozért 36 540 japán jent, azaz napi árfolyamon számítva nagyjából 77 ezer forintot fognak kérni. Talán nem véletlen, hogy arról egyelőre szó sincs, hogy a nagyobb tengerentúli stúdiók ráharaptak volna a technológiára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.