:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 22. 11:46

Még erőteljesebb grafika az iPhone-ban, iPod touchban?

Az Apple 4,8 millió dollárért 3,6 százalékos részesedést vásárolt a brit Imagination Technologies vállalatban, amely elsősorban mobil eszközökbe szánt multimédiás megoldásokat fejleszt. A cég által tervezett PowerVR grafikus magok teljesítenek szolgálatot több okostelefonban, illetve médialejátszóban is.

[HWSW] Az Apple 4,8 millió dollárért 3,6 százalékos részesedést vásárolt a brit Imagination Technologies vállalatban, amely elsősorban mobil eszközökbe szánt multimédiás megoldásokat fejleszt. A cég által tervezett PowerVR grafikus magok teljesítenek szolgálatot több okostelefonban, illetve médialejátszóban is.

Az Apple eddig is licencelte az Imagination Technologies egyes technológiáit, az iPhone és az iPod tocuh például PowerVR MBX grafikus vezérlőt tartalmaz. Az Apple feltett szándéka, hogy az iPhone-ból, illetve az iPod touchból sikeres hordozható játékkonzolt csinál, ehhez lehet szükség például olyan grafikus vezérlőre, amely fejlett 3D-gyorsítást és egyéb vonzó képességeket kínál.

Az Imagination Technologies maga nem gyárt és nem is gyártat chipeket, a vállalat az általa kifejlesztett szellemi tulajdon értékesítéséből él. PowerVR grafikus mag dolgozik az iPhone mellett számos Sony Ericsson, Motorola, Samsung és Nokia mobiltelefonban, Clarion autórádióban és navigációs eszközben.

Az Apple április végén 278 millió dolláros tranzakcióval bekebelezte a P.A. Semi chiptervező vállalatot, amely energiahatékony, ultraintegrált rendszerlapkákat tervez. A tervezőcéget az a Dan Dobberpuhl alapította mindössze 5 évvel ezelőtt, aki a Digital Equipmentnél korábban az Alpha és a StrongaARM egyik vezető tervezője is volt, de a csapat tagjai között megtalálhatóak az Itanium, az Opteron és egyes UltraSPARC processzorokon korábban dolgozó mérnökök is.

Az Apple eddig általános, bárki számára hozzáférhető alkatrészekből állította össze az iPhone-t és az iPod touchot, a P. A. Semi felszippantásával az Apple-nek valószínűleg olyan egyedi mobil eszközök kifejlesztése a célja, melyek nem csak szoftverükben térnek el a versenytársak termékeitől. Ezt a törekvést támogathatja a befolyás megszerzése az Imagination Technologiesben is, amelynek révén a cégnek közvetlen befolyása lehet a jövőbeli fejlesztési irányokra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.