Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 23. 11:21

Csak látszólag kapott újabb haladékot a Windows XP

Látszólag újabb haladékot kapott a Windows XP: a kisebb rendszerépítők 2009. január 31. helyett 2009. május 30-ig vásárolhatnak az akkor már nyolcadik évét taposó operációs rendszerből. A rendeléseket azonban továbbra is január 31-ig kell leadni, azonban a szállítások május végéig folytatódhatnak, így a rendszerépítőknek nem kell több hónapra előre készletezniük.

[HWSW] Látszólag újabb haladékot kapott a Windows XP: a kisebb rendszerépítők 2009. január 31. helyett 2009. május 30-ig vásárolhatnak az akkor már nyolcadik évét taposó operációs rendszerből. A rendeléseket azonban továbbra is január 31-ig kell leadni, azonban a szállítások május végéig folytatódhatnak, így a rendszerépítőknek nem kell több hónapra előre készletezniük.

A nagy PC-gyártók kínálatából (pl. HP, Dell, Lenovo) idén nyáron már kikerült a Windows XP, a mostani változás csak a kisebb, helyi összeszerelőkre vonatkozik. Magyarországon az eladott PC-k közel 70 százaléka valamelyik jól ismert nemzetközi gyártótól származó notebook, amelyeket egy ideje csak Windows Vistával lehet megvásárolni, az asztali PC-k jó része pedig mennyiségi licenccel rendelkező vállalatoknál köt ki, így a hazai piacon a Windows XP élete lényegében már véget ért, legalábbis ami a kiskereskedelmi forgalmazást illeti.

Igaz, a Vista Business és Ultimate változatok vásárlói downgrade-elhetnek Windows XP-re, amennyiben rendelkeznek telepítőlemezzel. Ilyenkor fel kell installálni a régebbi operációs rendszert, amely a Vista termékkulcsával jogtisztán használható. Az eredeti tervek szerint a downgrade-re csak 2009. január 31-ig lett volna lehetőség, azonban a hírek a Microsoft az igényekre való tekintettel 2009. június 30-ig kitolta a határidőt.

A Windows Vista vártnál hűvösebb fogadtatása és a negatív visszhang miatt a Microsoft az elmúlt két év során több olyan döntést is hozott, amellyel meghosszabbította a Windows XP életciklusát. A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint ezen lépések hátterében az a törekvés áll, hogy az ügyfelek, vásárlók a saját tempójukban térhessenek át a Vistára, ne kelljen idő előtt új asztali operációs rendszert bevezetniük.

Fontos tudni azonban, hogy a Microsoft a rendes terméktámogatási ciklus keretében 2009 áprilisáig biztosít "mainstream" támogatást a Windows XP-hez, amelybe a biztonsági és egyéb javítások kiadása és kérés esetén új funkciók fejlesztése mellett beletartozik az ingyenes és fizetős telefonos és online támogatás is. Ezt követően 2014 áprilisáig már csak kritikus biztonsági javítások készülnek a szoftverhez, a telefonos és egyéb támogatás viszont már csak a kiterjesztett támogatási szolgáltatást megvásárló ügyfelek számára lesz elérhető.

A nagyvállalatokat a Windows XP kiskereskedelmi forgalmazásának megszűnése nem érinti, ők mennyiségi licenc keretén belül továbbra is bármilyen Windows-verziót bármilyenre downgrade-elhetnek. A netbookokra sem vonatkozik a most bejelentett változás, ugyanis ezeket a gépeket 2010. június 30-ig, de legkésőbb a Windows 7 megjelenését követő egy évig egyébként is lehet Windows XP-vel értékesíteni. Ugyaneddig az ideig a fejlődő piacokon továbbra is lehet Windows XP Starter Editiont kapni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról