Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 19. 14:30

Ahogy a csövön kifér: megjelentek a YouTube-on a HD-videók

Tegnap elindult a YouTube aloldala , ahol kizárólag a HD-minőségű videók között lehet keresgélni. A nagyfelbontású videószolgáltatáshoz szükséges kisebb fejlesztéseket a Google igyekezett csendben elintézni, s az utolsó lépésnek sem kerített nagy feneket.

[HWSW] Tegnap elindult a YouTube aloldala, ahol kizárólag a HD-minőségű videók között lehet keresgélni. A nagyfelbontású videószolgáltatáshoz szükséges kisebb fejlesztéseket a Google igyekezett csendben elintézni, s az utolsó lépésnek sem kerített nagy feneket.

Csendes fejlesztések

Az első feladat a H.264 MPEG formátum bevezetése volt, ami 2007 végén volt fontos esemény a Google háza táján. Akkor még maradt a 320x240-es felbontás, amit idén márciusban a 480x360-ra növeltek. Ekkor került fel a "Watch in high quality" gomb a videók alá, így azokat a filmeket, amiknek az eredetije a videoelemző algoritmus szerint elért egy bizonyos minőséget, jobb minőségben is lehetett nézni.


Régen és most

November végén, december elején ezen is túlléphettek a felhasználók, hisz engedélyezett lett a H.264 formátum által egyébként is bármikor elérhető 1280x720 is felbontás is, majd december 5-én a YouTube képformátuma átváltott a régi 4:3-as arányról a szélesvásznúra. A december 5-i változtatás viszont csak mostanra vált elérhető mindenki számára.

Miután minden készen állt, és az első néhány ezer nagyfelbontású videó is megjelent a rendszerben, a Google elérkezettnek látta az időt arra, hogy az ehhez tartozó tartalmi oldalakat is publikussá tegye. Emellett a felhasználók számára elérhetővé vált több leírás, segédanyag, amik segítségével könnyen gyárthatnak olyan videókat az új képarányra szabva anélkül, hogy fekete sávok rondítanák a képet.

A szabályok változatlanok

A korábbi feltöltési szabályok viszont nem változnak, tehát a jövőben is maximum 1 gigabájt méretű és maximum 10 perc hosszúságú filmeket lehet közzétenni. A YouTube gondolt azokra is, akik már korábban nagyfelbontásban töltötték fel filmjeiket, de azt akkoriban még csak lekonvertált változatban lehetett megnézni. Ezeknél a filmeknél utólag módosítják a felbontást és a későbbiekben ezek is elérhetővé válnak az eredeti méretben.

A HD gyűjtőoldal mellett két másik aloldal is startol a közeljövőben, mégpedig a "News" illetve a "Music". Az előbbi a Google News-hoz hasonlóan híranyagokat jelenít majd meg, de szigorúan mozgóképes formátumban, míg a Music egyfajta zenecsatornaként funkcionál. Jelenleg egyik menüpont sem elérhető még, kizárólag a tesztelők számára.

A minőségi és a tartalmi változások mellett újdonságként jelenik meg a testreszabható beágyazás lehetősége is. A szokásos kódmező mellett megjelent egy ikon, amire rákkantintva egy doboz nyílik meg. Itt választható négy (a videó arányainak megfelelő) méret, illetve színes szegéllyel is elláthatóak a videók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról