:

Szerző: Bizó Dániel

2008. december 19. 13:53

UNIX-szintű támogatást vezet be a Red Hat

Jelentős változás történt a Red Hat kereskedelmi Linux-disztribúciójának támogatottságában, a vállalat az eddigi hatról 18 hónapra kiterjesztette ki a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) alverziók támogatását, ami a gyakorlatban leginkább az alkalmazások újraminősítésével kapcsolatos költségeket csökkentheti, egyúttal jelzésértékű a konzervatív UNIX-tábor felé is, mondta el Szentiványi Gábor, a Red Hat hazai disztribúcióját ellátó ULX Kft. ügyvezetője.

[HWSW] Jelentős változás történt a Red Hat kereskedelmi Linux-disztribúciójának támogatottságában, a vállalat az eddigi hatról 18 hónapra kiterjesztette ki a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) alverziók támogatását, ami a gyakorlatban leginkább az alkalmazások újraminősítésével kapcsolatos költségeket csökkentheti, egyúttal jelzésértékű a konzervatív UNIX-tábor felé is, mondta el Szentiványi Gábor, a Red Hat hazai disztribúcióját ellátó ULX Kft. ügyvezetője.

UNIX kaliberű támogatás

Az eddigi gyakorlatban a RHEL-felhasználóknak kötelezően telepíteniük kellett a félévente megjelenő legújabb verziókat, az úgynevezett minor release-eket ahhoz, hogy probléma esetén támogatást kaphassanak a vállalattól vagy megbízhatóan telepíthessék a biztonsági- és hibajavításokat, mivel azok hathónapos támogatási ciklussal rendelkeztek csak. Ennek értelmében hiába volt valaki tökéletesen megelégedve a RHEL 5.0-val, és csak az 5.2 kedvéért frissített volna, nem tudta megkerülni az 5.1-et, ha nyugodtan akart aludni.

A mostani változás után azonban többé nem él ez a szigorú kényszer, a soronkövetkező kiadásokat a közelgő 5.3-tól kezdődően ugyanis megjelenésüktől kezdve 18 hónapig támogatja a Red Hat. Az úgynevezett Extended Update Support (EUS) elsősorban a RHEL-t kritikus környezetben futtató nagy ügyfeleknek szól, melyek számára igencsak költséges a kiszolgálókon futó szoftverek újraminősíttetése a beszállítókkal, valamint a frissítés jelentette leállások és tesztelések kezelése is probléma lehet a szolgáltatási szintek teljesítése mellett -- magyarázta Szentiványi. A támogatási költségek kezelése végett a Red Hat csak legalább 100 RHEL-licenccel rendelkező ügyfelek számára kínálja ezt az opciót.

Az EUS megjelenése továbbá üzenet is az RHEL érettségével kapcsolatban, elsősorban az UNIX-felhasználók felé, melyek a lehető legnagyobb stabilitást, kiszámíthatóságot követelik meg, és a mainframe-eseket követően a legkonzervatívabbak az iparban. A hathavonta történő kötelező verziófrissítéstől "megijedhetnek azok, akik nem ismerik" éles környezetben az RHEL-rendszereket. Számukra az EUS sokkal inkább elfogadható, egyfajta "gondolati illeszkedésről" van szó, a rendszerkép akár másfél éven át teljesen stabilan tartható -- véli Szentiványi. Az informatikusi háttérrel rendelkező ügyvezető hozzátette, hogy miközben ez egy bizalmi kérdés, Magyarországon "eddig soha nem fordult elő még, hogy egy minor frissítés alkalmazást borított volna meg", legalábbis ami az ULX által értékesített RHEL rendszereket illeti.

A főverziókat 7 éven át támogatja a Red Hat. Az első 4,5 éven át folyamatos az új hardverek követése és az operációs rendszer funkcionalitásának -- éldául a kernel vagy hálózati réteg skálázódása, vagy a virtualizációs képességek, teljesítmény -- fejlesztése. A fennmaradó 2,5 évben a vállalat természetesen továbbra is folyamatosan biztosítja a hibajavításokat és biztonsági foltozásokat.

UNIX-rendszerek kiváltására

Az RHEL installációk száma itthon "több ezres", közölte Szentiványi, és főként a magasabb követelményű területeken üzemelnek, mint például az adatbázisok futtatása, melyek hagyományos a UNIX erősségének számítottak, és ahol az informatikai üzemeltetésért felelősök és a cégvezetők megkövetelik a beszállítói garanciát -- itt már nem elegendőek a közösségi disztribúciók, a magas rendelkezésre állást biztosító klaszterizációs, hibatűrő és terheléselosztásos technikák bevetése pedig sokszor a beszállító csapatának kompetenciáját is megkövetelik.

Az áttérés UNIX-ról Linuxra viszonylag kevéssé fájdalommentes a rendszerek hasonló felépítése, az alkalmazások multiplatform elérhetősége és a közös filozófia miatt, miközben hatalmas megtakarításokat lehet elérni, mondta el Szentiványi. A meglévő Windows-rendszerek kiváltása sokkal nehezebb az ügyvezető szerint, hiszen többnyire Microsoft-alkalmazások futnak rajtuk, mint a SharePoint vagy Exchange, és ezek leváltása sokszor nem csak az adatközpontban, hanem a felhasználók desktopján is változást jelent -- a költségcsökkenés pedig kevésbé látványos. A gazdasági prés azonban itt is látványos előrelépést eredményezett még az olyan területeken is, ahol a Linux viszonylag gyenge pozíciókkal bír, mint például a munkacsoport-szerverek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.