:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 29. 09:44

Apple MacBook Pro: valami más

Október közepén jelent meg az Apple új noteszgép-sorozata, benne az egymásra kísértetiesen hasonlító MacBookkal és MacBook Próval. Már Magyarországra is megérkeztek a gépek, szerkesztőségünk az egymásra megszólalásig hasonlító testvérek közül a nagyobbikat, a professzionális felhasználásra szánt MacBook Prót látta vendégül.

Október közepén jelent meg az Apple új noteszgép-sorozata, benne az egymásra kísértetiesen hasonlító MacBookkal és MacBook Próval. Már Magyarországra is megérkeztek a gépek, szerkesztőségünk az egymásra megszólalásig hasonlító testvérek közül a nagyobbikat, a professzionális felhasználásra szánt MacBook Prót látta vendégül.

Egyben van

A notebook a külsejében és a műszaki megoldásaiban is jelentősen eltér az elődjétől, elsőre persze az új formaterv tűnik majd fel mindenkinek. Az új MacBook Pro "unibody" kialakítású, ami azt jelenti, hogy a házat egy alumíniumdarabból forgácsolják ki. Első látásra valóban úgy is néz ki a burkolat, mint ami egy darabból áll, alulról szemrevételezve azonban láthatóvá válnak a csavarok -- végülis az alkatrészeket valahol be kell szerelni, nem igaz?

Az akkut rejtő fedél egy ötletes kilinccsel nyitható, az áramforrás pofonegyszerűen cserélhető, és a merevlemezt is néhány mozdulattal ki lehet szabadítani a fészkéből. A korábbi MacBook Prónál az akku töltöttségét maga az áramforrás jelezte ki néhány LED segítségével, így a gép bekapcsolása nélkül ellenőrizhettük, mennyi üzemidőre számíthatunk még. Ezt a kijelzőt most az akkumulátorról a gépre költöztették, a ház bal oldalára. Sajnos a memóriához nem enged hozzáférést az akkufedél, a modulok cseréjéhez vagy a kapacitás bővítéséhez már szét kell szedni a gépet. Érdemes ezért a MacBook Prót eleve a maximális 4 gigabájt RAM-mal rendelni, a mai rekordalacsony memóriaárak mellett ez amúgy sem jelent túl nagy felárat.

Az alumínium borítás nem csak szép hanem praktikus is: az új MacBook Pro festése sosem fog lekopni a felhasználó csuklója alatt, hiszen nem festett. Annak érdekében, hogy a gép könnyű (2,5 kg) és vékony (2,4 cm) maradjon, az alumíniumház anyagát kénytelenek voltak papírvékonyra tervezni a mérnökök, ennek ellenére masszívnak érződik a gép. Strapabírási teszteknek nem vethettük alá a nálunk járt példányt, így csak remélni tudjuk, hogy leesés esetén sem sérül meg a ház a sarkoknál, éleknél.

Sajnos az alumíniumból készült háznak hátránya is van. Intenzív terhelésnél a processzor és a grafikus chip nagyon felmelegíti a borítást, főleg a bal hátsó sarokban érhető ez tetten, amit huzamosabb játék vagy más 3D alkalmazás futtatásakor gyakorlatilag lehetetlen megfogni, szinte égeti a kezet. Ilyenkor a gép amúgy szinte észrevehetelenül csendes ventilátorai is rákapcsolnak és jól hallható zajjal járnak.

Kijelző, billentyűzet, touchpad

A fedelet felhajtva elénk tárul az új MacBook Pro második fontos újdonsága, a 15,4" átlójú, 1440x900 pixel felbontású kijelző, amelynek háttérvilágítását LED-ek szolgáltatják. A megjelenítő a modern trendeknek megfelelően glossy, azaz fényes felületű, ami néha nagyon zavaró. A fényes üveg a kijelző vastag káváját is beborítja, ami ezáltal szintén tükörré válik -- cserébe a gép még nagyobbnak látszik így. A fedél elég masszívnak tűnik, jól védi a kijelzőt, a zsanérja viszont kicsit gyenge, nem tartja teljesen stabilan az LCD-t. A kijelzőt záró reteszt is száműzték az Apple mérnökei, mostanában nagy divat a mágneses zár.

A kijelző LED-alapú háttérvilágítása bivalyerős, a fényerőt a maximum közelébe növelve már alig látható a saját és környezetünk tükröződése, persze szabadtéri használatra azért ez sem teszi alkalmassá a MacBook Prót. Irodai fényviszonyok mellett már 25 százalékos fényerővel is élvezhető képet ad a gép, a háttérvilágítás a LED-ek miatt amúgy is takarékos.

A kijelző alatt az "új" billentyűzet, egymástól jól elkülönülő gombokkal, hasonlót a régi MacBookon és a MacBook Airen is láthattunk. A billentyűzet a MacBook Pro egyértelmű erőssége, nagyon kellemes rajta a gépelés, a nálunk járt gép teljes magyar kiosztással rendelkezett, minden gombot ott találtunk, ahol lennie kellett, az "árvíztűrő tükörfúrógép" teszten hiba nélkül átment. Egyetlen apró negatívum említhető meg talán, mégpedig az Enter gomb kis mérete. Ettől eltekintve a billentyűzet remek, ráadásul automatikus háttérvilágítással is ellátták, amely a környezeti fényviszonyoktól függően kapcsol be és ki.

A billentyűzet alatt focipálya-méretű touchpad terpeszkedik. A MacBook Airből már ismerős lehet ez is, multitouch rendszerű, azaz több érintést egyszerre érzékel. Egy ujjunkkal a kurzort irányíthatjuk, két ujjal görgethetünk, három ujjal előre-hátra lépkedhetünk az adott alkalmazásban, négy ujjunkat függőlegesen húzva az Exposé ugrik fel, vízszintesen "söpörve" pedig a futó programok listáját hozhatjuk elő. Az iPhone és az iPod touch által használt kétujjas nagyítás-kicsinyítés és a forgatás is remekül működik.

Egérgombot, azaz gombokat hiába is keresnénk, nincsenek: az egész touchpad egy teljesen egybefüggő üvegfelület, szoftverből konfigurálhatjuk be, hogy a terület melyik részének lenyomása legyen a "jobbklikk", illetve hogy a balklikkhez le kelljen-e nyomni a touchpadet, vagy elég legyen egyetlen ujjkoppintás. A gigantikus touchpaddel a kurzor irányítása és a görgetés teljesen egyszerű, magától értetődő, zseniális, a többi notebookgyártó igazán ellophatná ezt a megoldást. Persze ha valaki például egész nap Photoshopot vagy más grafikai alkalmazást használ, nem nélkülözhet egy jó egeret.

A csatlakozók a MacBook Pro két oldalán kaptak helyet. Jobbra a slot-in megoldású optikai meghajtó (DVD-újraíró) és a Kensignton-zár, balra pedig a mágneses (MagSafe) tápcsatlakozó, Ethernet- és FireWire (800) csatlakozó, ExpressCard-bővítőhely, illetve a hang ki- és bemenetek találhatók. Itt kapott helyet a MacBook Pro videokimenete is egy mini DisplayPort-csatlakozó formájában. Sajnos ha valaki másmilyen csatlakozóval ellátott monitorral, projektorral vagy tévével rendelkezik, annak 8-15 ezer forintért adaptert kell vásárolnia -- egy DVI-adapter igazán beleférhetett volna az alapárba. További negatívum, hogy indössze két USB-port került a MacBook Próra, igazán lehetne három is, és egy memóriakártya-olvasó is elfért volna a gépen. Mivel az Apple-nek egyetlen terméke sincs, amelybe memóriakártyát lehet helyezni, valószínűleg ez nem volt szempont a tervezésnél.

Két grafikus chip is van benne

A burkolat alatt 2,4 Core 2 Duo (Penryn) processzor dolgozik, az alaplapi chipset azonban nem az Inteltől, hanem az NVIDIA-tól származik. A GeForce 9400M mobil chipset egy DX10-es videovezérlőt is tartalmaz, amely fényévekkel jobb teljesítményt nyújt az Intel bármelyik integrált megoldásánál, és ha ez sem lenne elég, akkor kihasználhatjuk a MacBook Próba épített másik grafikus processzort is, egy GeForce 9600 GT-t, amelyhez kiépítéstől függően 256 vagy 512 megabájt dedikált GDDR3 grafikus memória tartozik. Szoftverből választhatjuk ki, melyik videovezérlőt szeretnénk használni, sajnos a folyamathoz be kell zárni az összes futó alkalmazást és ki kell jelentkezni.

A nagyobb teljesítményű grafikus chip sajnos többet is fogyaszt az integráltnál, komoly terhelés alatt gyorsan lemerül az akkumulátor, de ha a hosszú üzemidő a fontos, akkor a GeForce 9400M használata mellett akár 5 órán keresztül is működik a MacBook Pro -- elismerésre méltó teljesítmény egy ekkora kijelzővel és ilyen erős hardverrel ellátott géptől. A hosszú üzemidő egyébként csak OS X alatt adottság, az Anandtech tesztje szerint Windowst indítva csak fele olyan hosszú ideig bírja az akkumulátor. Sajnos nem lehet az üzemidőt nagyobb kapacitású akkuval növelni, legfeljebb tartalék áramforrás csatasorba állításával.

Az ár lehet az egyetlen ellenérv

A MacBook Pro nem olcsó, az új kivitelű gép alapváltozatért bruttó félmillió forintot kérnek. Ennyiért más gyártók kínálatából is válogathatunk a jobbnál jobb, profi felhasználásra szánt gépek közül, de egyiken sem lesz OS X, egyiknek sincs ilyen jó touchpadje és valószínűleg egyiket sem fogják úgy irigyelni, mint ezt. Korábban talán a problémás garanciális és egyéb javítások szóltak egy MacBook Pro megvásárlása ellen, de október óta itthon is ugyanolyan feltételekkel javítják az Apple-gépeket mint bárhol a világon, így az áron kívül nem szól semmi ellene.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.