Szerző: Bizó Dániel

2008. december 22. 14:18

Elérkezett a desktopvirtualizáció ideje: itt a VMware View

Bár a PC-k adatközpontba költöztetése és virtualizálása egyáltalán nem új koncepció, a technológia és a piac csak az elmúlt időben érett meg rá -- ez a konklúziója az új VMware desktopvirtualizációs megoldás magyarországi bemutatójának. A VMware View elsősorban nem a távoli virtuális gépek használhatóságát, hanem a menedzselhetőségét javítja, drasztikusan csökkentve a tárhelyigényt és a licencköltségeket.

[HWSW] Bár a PC-k adatközpontba költöztetése és virtualizálása egyáltalán nem új koncepció, a technológia és a piac csak az elmúlt időben érett meg rá -- ez a konklúziója az új VMware desktopvirtualizációs megoldás magyarországi bemutatójának. A VMware View elsősorban nem a távoli virtuális gépek használhatóságát, hanem a menedzselhetőségét javítja, drasztikusan csökkentve a tárhelyigényt és a licencköltségeket.

Évtizedes sikertelenség

A Sun Microsystems már 1999-ben bemutatta a Sun Ray vékonyklienseket és a hozzájuk tartozó szerverszoftvereket, melyekkel függetleníteni lehetett az alkalmazásokat a kliensektől, sőt egy smart card segítségével a felhasználó a világon bárhol azonnal hozzáférhet saját munkakörnyezetéhez egy elegendően gyors internetkapcsolaton keresztül -- a vállalat a mai napig használja ezt a megoldást, irodáiban lépten-nyomon láthatóak szabadon hozzáférhető kliensek. Ennél is régebbre nyúlik vissza a Citrix WinFrame, mely lehetővé tette több, akár 15 felhasználó alkalmazásainak egyidejű futtatását egy Windows NT szerveren -- már 1993-ban.

A vékonykliens-architektúrák számos üzemeltetési és gazdaságossági előnye ellenére az elmúlt másfél évtized a "kövér" személyi számítógép mindent elsöprő sikeréről szólt. Az egyre olcsóbb és nagyobb teljesítményű PC-park elburjánzásával azonban a nagyobb szervezeteknél újra napirendre került a felhasználói szoftverek és adatok visszaköltöztetése eredeti helyükre, az adatközpontokba, ahogyan egyre inkább előtérbe kerül az üzemeltetési költség és a kritikus, ezért értékes folyamatokat kiszolgáló IT rugalmassága.

Mindez ugyanakkor nem a hagyományos vékonykliensek és terminálok visszatérését jelenti, egy ideig legalábbis biztosan nem. Egy korszerű megoldásnak nemcsak alkalmazásokkal kell kiszolgálnia a PC-khez szokott felhasználókat, hanem teljes desktop környezet kell számukra nyújtania. Ennek a legegyszerűbb megoldása a vékonykliens-blade PC architektúra, ahol a felhasználók valójában egy blade formátumú, az adatközpontban elhelyezett PC-n dolgoznak, melyek egy SAN-ból töltik be a felhasználóhoz tartozó rendszerképet.

Okos desktopvirtualizáció: VMware View

Bár a teljes fizikai megfeleltetés bizonyos esetekben (például számításintenzív alkalmazásoknál vagy fejlesztőknek) indokolt lehet, a megvalósításhoz szükséges beruházás nagyobb egy hagyományos PC-parkénál, és a megtakarítások csak lassan, az olcsóbb üzemeltetéssel jelentkeznek, hosszú távon -- ráadásul az olyan viszonylag alacsony bérköltségű országokban, mint Magyarország is például, ezek a megtakarítások elenyészőek. Az igazi áttörést, úgy tűnik, a desktop okos virtualizálása hozhatja el, és ezúttal talán tényleg összeállnak a kirakós darabkái: a technológia és a piac is készen áll rá. A VMware szerint az elmúlt fél évben hirtelen megemelkedtek a desktopvirtualizációs projektek.

A VMware View éppen ezt az okos virtualizációt ígéri elhozni. A View egyből a 3-as verziószámot viseli, ezzel jelezve, hogy az eddigi VMware eszközök egyenes folytatásának kell tekinteni, vagyis ahogyan a cég fogalmaz, a VMware VDI (Virtual Desktop Infrastructure) kiterjesztésének. A View 3 az Infrastructure 3-ra épül, amelyet kiegészít további komponensekkel.


Vátlozások

Az egyik újdonság View Composer, mellyel egyszerűen kezelhetők a virtuális rendszerképek, többé nem szükséges a virtuális gépeket egyesével klónozni, majd személyre szabni, hanem lehetőség nyílik mesterkép létrehozására, melyre dinamikusan visszalinkelnek a másolatok, az egyes felhasználók beállításait és állományait tároló adatokat (például a Documents and Settings könyvtárat) pedig külön tároljuk. Ezzel mindössze a mesterképet kell karbantartani, a következő újraindításnál már életbe lépnek a változtatások. Ezzel nemcsak a felügyelet egyszerűsödik le, de a tárhelyigény is drasztikusan leesik. A Composer ESX Server 3.5 Update 2-őt követel meg legalább.

A Composer jelentette (egyébként nem kötelező) változások ugyanakkor felvetik azt a kérdést: mi a helyzet a telepített alkalmazásokkal? Nincs feltétlenül minden felhasználónak minden alkalmazásra szüksége, a felesleges telepítések lelassíthatják a rendszert, és megnövelik licencdíjakat, de verzióütközések is felléphetnek. Erre kínál megoldást a ThinApp, mely az alkalmazásokat is függetleníti az a rendszerképtől, lényegében virtualizálja azokat a rendszerkép felett. A VMware teljes kompatibilitást ígér az alkalmazásokkal, melyek egyébként szintén a külön tárhelyről töltődnek be a hálózaton keresztül, és nincs szükség agentre sem.


Átteknités

A View számos tovább újdonságot is hoz, így például egypontos azonosítást, vagy a PC-re kötött nyomtató használatát a távoli virtuális gépről. A VMware megoldásával kétirányú hangforgalomra, a fizikai gépre csatlakoztatott meghajtók virtuális gép alá történő mountolására, osztott vágólapra és a virtuális desktop többmonitoros kiterjesztésére is lehetőség nyílik -- ezeket természetesen szabályozni lehet. Felhasználói szemmel a legnagyobb probléma, hogy képátvitelre használt RDP, vagyis Remote Desktop Protocol miatt a képfrissítés nem elég folyamatos vizuális alkalmazásokhoz, így például a videolejátszás is szaggatónak tűnik. Az adatközpontban eltárolt videofájlok esetében ezért a VMware egy saját kerülő megoldást dolgozott ki, nem RDP-t használ, hanem valójában továbbítja a videofolyamot, melyet a kliens dekódol helyben -- a YouTube problémáját azonban ez sem oldja meg.

Marek Swierad, a VMware regionális vezetője szerint a desktopvirtualizáció kapcsán a legnagyobb hiba, melyet az ügyfelek el szoktak követni, a megfelelő tervezés és menedzselés hiánya: a virtuális gépek ugyanúgy elburjánozhatnak mint a fizikaiak, így az üzemeltetés egy rémálommá válhat. A cég egyik referenciaügyfele, a Budapest Bank részéről Vörösházy Tibor elmondta, hogy az előnyt leginkább a földrajzilag kiterjedt, sok telephellyel rendelkező cégeknél látja, ugyanis sokkal rugalmasabbá tehető a munkaállomások menedzselése. Megnövekszik ráadásul a szolgáltatási szint, az IT-infrastruktúra "egyenszilárdságúvá tehető, a desktop megkapja a szerverek rendelkezésre állását", fogalmazott Vörösházy, aki szerint a licenceken összességében kevéssé lehet spórolni, azonban így is megtérül a migráció nagyjából egy év alatt. A View elsődleges piaci ellenfele a Citrix XenDesktop, melynél alacsonyabb licencköltségeket igyekszik a VMware meghatározni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról