:

Szerző: Koi Tamás

2008. december 18. 09:20

Az utolsó frissítéssel vége a Firefox 2 pályafutásának

A Mozilla tegnap újabb frissítést adott ki népszerű többplatformos böngészőprogramjához, a Firefoxhoz, annak 2-es és 3-as verziójához egyaránt. A korábbi változathoz elvileg ez lett volna az utolsó patch, a fejlesztők azonban a windowsos kódból véletlenül kihagytak egy javítást, így a Firefox 2.0-hoz hamarosan újabb tapasz érkezik, és a támogatása ezután megszűnik.

[HWSW] A Mozilla tegnap újabb frissítést adott ki népszerű többplatformos böngészőprogramjához, a Firefoxhoz, annak 2-es és 3-as verziójához egyaránt. A korábbi változathoz elvileg ez lett volna az utolsó patch, a fejlesztők azonban a windowsos kódból véletlenül kihagytak egy javítást, így a Firefox 2.0-hoz hamarosan újabb tapasz érkezik, és a támogatása ezután megszűnik.

Összesen 12 biztonsági rést foltoztak be a Mozilla fejlesztői a Firefox webböngésző kurrens, 3-as változatában, melynek verziószáma a javítás telepítése után 3.0.5-re változik. A programozók így egyebek mellett javították azt a biztonsági rést, melyet kihasználva támadók a váratlan programleállás után automatikusan elinduló helyreállítási folyamat során irányíthatják kártékony URL-re a böngészőt, kijavítottak több memóriakezelési problémát, melyek szintén kártékony kódok futtatására, illetve a rendszer teljes megbénítására adnak lehetőséget a hackereknek.

A böngésző 3.0-s verziója mellett frissült az előző generációs, 2.0-s változat is, melynek különböző platformokra fejlesztett kiadásaihoz készült tapasz összesen 10 biztonsági rést foltoz be, ebből öt kapott kritikus, egy fontos, egy közepes és egy alacsony prioritású besorolást a Mozilla saját, négyfokozatú skáláján. Bár a tervek szerint eredetileg a 2.0.0.19-es build lett volna a Firefox 2.0 utolsó frissítése, a windowsos patchből az egyik alacsony veszélyességi fokozatba sorolt javítás kimaradt, ezért a cég a hét végén, de legkésőbb jövő hétfőn kiad még egy utolsó javítást a programhoz. A linuxos és mac-es változatokhoz nem érkezik több frissítés.

A Mozilla eredetileg a Firefox 3.0 megjelenését követően fél évvel tervezte lezárni a 2-es változat terméktámogatását, a cég a tervhez tartva magát igyekszik minden felhasználót átterelni a 3.0-s verzió használatára. A 2.0-s felhasználók először augusztusban kaptak automatikus értesítést a 3.0 verzió megjelenéséről, amelyet akkor a felhasználók több mint fele telepített is. A 2.0-s verzióhoz azóta két frissítés jelent meg -- a legutóbbi éppen két hete --, az utolsót már csak kétmillió számítógépre töltötték le a Mozilla mérései szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.