:

Szerző: Bizó Dániel

2008. december 16. 16:37

64 bites Windows kódot sikerült futtatni Linuxon

[HUP/HWSW] A windowsos alkalmazásokat Linux és UNIX operációs rendszereken futtató Wine fejlesztései másfél évtizede folynak, és csak idén nyáron érte el a szoftver az 1.0-s kiadást. A munkálatok természetesen azóta sem álltak le, és a minél szélesebb szoftverkompatibilitás mellett egy újabb mérföldkövet ért el a projekt: 64 bites végrehajtás.

[HUP/HWSW] A windowsos alkalmazásokat Linux és UNIX operációs rendszereken futtató Wine fejlesztései másfél évtizede folynak, és csak idén nyáron érte el a szoftver az 1.0-s kiadást. A munkálatok természetesen azóta sem álltak le, és a minél szélesebb szoftverkompatibilitás mellett egy újabb mérföldkövet ért el a projekt: 64 bites végrehajtás.

Az áttörésről december elején számolt be a Wine fejlesztői listáján Maarten Lankhorst programozó, aki sikeresen futtatott le egy Win64-es hello wörldöt -- természetesen 64 bites Linux gazdarendszeren. Ehhez rengeteg hackelésre volt szükség, többek közt a gcc compiler módosítására. Mindezek a módosítások egyelőre egy fejlesztői ágon futnak, és csak a jövőben kerülnek a mainline kiadásba. Az eredmény jelentősége nem kíván túl sok kommentárt, amennyiben a Wine a Windowsok kiváltására törekszik, úgy képesnek kell lennie a jövőben 64 bites szoftvereket is futtatnia, még ha ez jelenleg még csak rétegigény is, pont úgy, ahogyan egyelőre a Wine is az.

Háttérinfo

A Wine-t Bob Amstard és Eric Youngdale hozta létre 1993-ban, hogy lehetővé tegyék Windowsra írt alkalmazások futtatását Linuxon -- az első, sikeresen elindított szoftver a Windows 3.1 aknakeresője volt. A Wine nem egy emulátor, hanem egy kompatibilitást biztosító szoftverréteg, amely a windowsos alkalmazások által meghívott DLL-ek alternatív implementációját biztosítja, de akár a Windows saját DLL-jeit is képes használni, amennyiben a felhasználó rendelkezik velük.

A Wine weboldalán jelenleg közel 10 ezer különféle windowsos alkalmazásról érhetőek el kompatibilitási információk, ezek közül majdnem 1300 olyat találni, amely mindenféle probléma nélkül települ és fut Wine-on, további 1500 pedig apróbb trükkökkel működésre bírható. A hibátlanul futó, "Platina" minősítésű, alkalmazások sorában számos játékot is találni (pl. Half-Life 2, Call of Duty 2, Star Wars: Galaxies, Battlefield 1942), egyébként is feltűnően sok játék van a tízezres listában, amelynek oka az lehet, hogy a népszerű windowsos alkalmazások legtöbbjének megvan a linuxos megfelelője, a szabad operációs rendszer azonban játéktámogatás terén mindig mostohagyereknek számított.

A Wine elsősorban azoknak jelenthet megoldást, akik Linuxot szeretnének használni az asztali gépükön, azonban egyes, számukra kritikus fontosságú szoftverek nem készültek el a szabad operációs rendszerre, és csak Windowson működnek. A virtualizáció megjelenésével és elterjedésével azonban ma már egyáltalán nem jelent problémát a két operációs rendszer párhuzamos futtatása, így ha valakinek szüksége van egy windowsos alkalmazásra, bátran elindíthatja amúgy linuxos gépén valamelyik Windowst, és benne az adott programot -- hivatalosan támogatva, natív környezetben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.