Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 16. 11:51

A Hitachi is megkezdi az SSD-vel szerelt tárolórendszerek szállítását

Hamarosan a Hitachi Data Systems (HDS) is megkezdi az SSD-kkel szerelt vállalati adattárolási rendszerek forgalmazását, elsőként a felső kategóriás Universal Storage Platfrom V és VM berendezésekben, de később az alsóbb kategóriás modellekben is.

[HWSW] Hamarosan a Hitachi Data Systems (HDS) is megkezdi az SSD-kkel szerelt vállalati adattárolási rendszerek forgalmazását, elsőként a felső kategóriás Universal Storage Platfrom V és VM berendezésekben, de később az alsóbb kategóriás modellekben is.

A flashmemóriára alapozó tárolók elsőként a noteszgépekben tűntek fel, azonban ma már nem vitás, hogy előnyeiket a vállalati tárolókban is kamatoztatni lehet. Az SSD-k a hagyományos, pörgő tányérokat foglalkoztató merevlemezeknél jóval nagyobb írási és olvasási sebességet kínálnak kisebb késleltetés mellett akár teljesen véletlenszerű elérésnél is, ezért segítségükkel egyes adatintenzív alkalmazások futása látványosan felgyorsítható. A Hitachi szerint 8 SSD-vel másodpercenként 40 ezer I/O művelet hajtható végre, ekkora teljesítményhez Fibre Channel merevlemezből több százra lenne szükség.

Az SSD-k vállalati térnyerését egyelőre horribilis áruk hátráltatja, azonban már ma is vannak olyan területek, ahol megéri ezeket használni, mivel az elért teljesítménynövekedés megtérül. Az IDC adatai szerint egy vállalati felhasználásra szánt merevlemez ára gigabájtonként 90 cent, miközben egy vállalati SSD-é gigabájtonként 35-40 dollár. "A közeljövőben az SSD-k magas ára továbbra is a terjedés gátját képezi majd" -- vélekedik Jeff Janukowicz, az IDC elemzője.

Ugyanakkor ha nem a kapacitás, hanem az elérhető teljesítmény arányában vizsgáljuk az SSD-k árát, a kép máris kedvezőbb, bár a különbség még ilyenkor is öt-tízszeres. Ma a vállalati felhasználók körében nem ritka, hogy több tucat vagy akár több száz merevlemezt használnak csak azért, hogy a lehető legtöbb I/O műveletet tudják párhuzamosan elvégezni. Egy SSD-vel több tucat merevlemez váltható ki, a flash meghajtók fogyasztása és hőtermelése már egy merevlemezének is töredéke, harminc diszkkel szemben pedig már nagyságrendi előnyben van -- újabb érv az SSD-k mellett.

A szerver- és tárolóeszközgyártók közül az EMC mutatott be elsőként SSD-alapú megoldásokat, de azóta a Sun és a HP is közölte, hogy épít flash memóriára épülő berendezéseket. A versenytársakhoz hasonlóan a Hitachi is 73 és 146 gigabájtos kapacitású, 3,5 hüvelykes SSD-ket kínál majd, amelyek a merevlemezek helyére építhetők be. A vállalat szerint azonban az SSD-k egyelőre nem váltják le, inkább csak kiegészítik a hagyományos merevlemezes meghajtókat, amelyek olcsóbbak, így nagy tömegű adat tárolására alkalmasabbak, miközben az SSD-k egyfajta "tier 0" rétegként gondoskodnak a sűrűn használt adatok lehető leggyorsabb eléréséről, feldolgozásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról