Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 10. 15:35

Megjelent a Thunderbird 3 levelező első bétaváltozata

Pár nappal a Firefox 3.1 második bétájának megjelenését követően megérkezett a Thunderbird nyílt forrású levelező régóta várt 3-as verziójának első bétája is.

[HWSW] Pár nappal a Firefox 3.1 második bétájának megjelenését követően megérkezett a Thunderbird nyílt forrású levelező régóta várt 3-as verziójának első bétája is.

Februárban alakult meg a Mozilla Foundation tulajdonában levő Mozilla Messaging, amely kimondottan a nyílt forrású levelező fejlesztésének kooridánálása érdekében jött létre. A szervezet első és legfontosabb feladata a Thunderbird 3.0 elkészítése, amellyel már régóta adósak voltak. A Thunderbird mindig afféle mostohagyerek volt a Mozilla Alapítványnál, a levelező távolról sem kapott annyi figyelmet, mint az óriási sikert elért webböngésző, a Firefox. Ennek megfelelően nem is fejlődött olyan gyorsan, a Mozilla Messaging hosszú távú célja, hogy ledolgozza ezt a hátrányt.

A jelenleg elérhető Thunderbird 2.0 már több mint másfél éves és még mindig a Firefox 2 alapjául is szolgáló Gecko motor 1.8-as verziójára épül, nem a Firefox 3-ban is megtalálható Gecko 1.9-re. Az átállás annál is sürgetőbb, mert a Firefox 2-höz jövőre már semmilyen frissítést vagy javítást nem fog kiadni a Mozilla Foundation, ezért az arra épülő Thunderbird 2-t használók adatai veszélybe kerülnek, ha valaki felfedez egy sebezhetőséget és megjelennek a támadó kódok.

A Mozilla Messaging célja, hogy a Thunderbird alaparchitektúráját átdolgozza, hogy ki tudják használni a Mozilla platformban rejlő lehetőségeket. Hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a Thunderbird egy bővíthető, a webes technológiákkal integrált, később akár többféle érintkezési csatorna (IRC, chat, SMS, stb.) kezelésére is képes kommunikációs platformmá fejlődik.

A Thunderbird 3 Beta 1 megjelenése kapcsán kiadott információk szerint a legfontosabb fejlesztések a sebességet érintik, javult az IMAP-kezelés, jobb lett a címjegyzék, és egyszerűbb lett az üzenetek importálása más levelezőkből. A figyelemre méltó újdonságok között említhető még az integráció a Windows Vistába épített keresővel, illetve a Mac OS X címjegyzékével. A kezelőfelület is sokat változott az elődökhöz képest, a modern böngészőkhöz hasonlóan a Thunderbird 3 is kezel már füleket, emellett a Firefoxhoz hasonlóan a funkcionalitása beépülő modulokkal bővíthető.

A Thunderbird 3 első bétája összesen 38 nyelven -- köztük magyarul -- érhető el Windows (2000 vagy újabb), Linux és Mac OS X (10.4 vagy újabb) operációs rendszerre. Mivel bétaverzióról van szó, ezért a fejlesztők éles környezetben nem ajánlják a használatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról