:

Szerző: Bányai György

2008. december 10. 14:50

Az OCZ ExpressCard formátumú tárolósorozattal lepi meg a notesztulajdonosokat

Az OCZ egy három tagból álló sorozatot jelentett be a hét elején, melynek tagjai 8, 16, lletve 32 gigabájtnyi tárterülettel egészíthetik ki a noteszgép beépített merevlemezét.

[HWSW] Az OCZ egy három tagból álló sorozatot jelentett be a hét elején, melynek tagjai 8, 16, lletve 32 gigabájtnyi tárterülettel egészíthetik ki a noteszgép beépített merevlemezét.

Az OCZ gondolt azokra a felhasználókra, akiknek újabb noteszgépében már ExpressCard kártyahely található. Az új, flashmemóriás Slate sorozat tagjai ebbe a kártyahelybe illeszkednek és mivel mindössze 34 milliméter szélesek, azokban a gépekben is használhatóak, melyekben kártyát fogadó rés az 54 milliméter széles változatokhoz nem elég széles. A Slate sorozat tagjai háromféle méretben válnak majd elérhetővé, közülük a legkisebb 8, a középső 16, a legnagyobb pedig 32 gigabájtnyi adat elnyelésére képes.

A meghajtók az USB-kulcsoknál már fizikai értelemben is biztonságosabbak, hiszen a gépházba csúsztatva működnek, így nem törhetnek le az USB-kapuról egy óvatlan mozdulat során. A fentiek ellenére a meghajtókhoz mini-USB kábelt is mellékel a gyártó, melynek segítségével USB 2.0 sebességgel olyan számítógépekhez, régebbi notebookokhoz is kapcsolhatók, amelyek nem rendelkeznek ExpressCard kártyaréssel.


OCZ Slate ExpressCard tárolósorozat

A Slate sorozat a sebesség tekintetében nem veszi fel a versenyt a gyorsabb SSD-meghajtókkal, ám az USB-kulcsokkal igen, rájuk adatot másolni 12,5 megabájt másodpercenkénti sebességgel lehet, melyeket azonban kissé fürgébben, 18 megabájtos sebességgel lehet visszaolvasni. Az OCZ nem közölte a Slate-ek árait és azt sem, hogy mikortól vásárolhatóak majd meg. Reméljük még azelőtt megpillanthatják a polcokat, mielőtt az ExpressCard szabvány következő generációja színre lép és megjelennek az erre a szabványra épülő új, egyben gyorsabb kártyaváltozatok.

A Personal Computer Memory Card International Association (PCMCIA) november közepén bejelentette, hogy az utolsókat simítják az ExpressCard 2.0 szabványon, melyhez a már véglegesített USB 3.0, illetve a PCI Express 2.0 szabványok adják az alapokat. Az ExpressCard 2.0 szabványa épülő bővítőkártyák akár tízszeres sebességet is kínálhatnak a jelenlegi változatokhoz képest. A lényegesen magasabb sebesség kedvez majd az ebbe a szabványba illeszkedő új memóriabővítéseknek és adattárolóknak, akár a SATA II interfésszel ellátott merevlemezeknek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.