Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 1. 08:45

Parttalan vita az Unióban a telekommunikációs törvényről

[EurActiv/HWSW] Heves vitákat követően a múlt hét végén megegyeztek az Európai Unió 27 tagállamának távközléssel foglalkozó miniszterei: az elektronikus kommunikációról szóló törvénytervezetet gyakorlatilag teljesen lebutították, kukába dobva számos ambíciózus javaslatot.

[EurActiv/HWSW] Heves vitákat követően a múlt hét végén megegyeztek az Európai Unió 27 tagállamának távközléssel foglalkozó miniszterei: az elektronikus kommunikációról szóló törvénytervezetet gyakorlatilag teljesen lebutították, kukába dobva számos ambíciózus javaslatot.

A legvitatottabb témák a sugárzási frekvenciák, az új telekommunikációs hatóság, a következő generációs hálózatok szabályozási keretrendszere voltak. Ahogyan az várható volt, ezekben a témákban a Bizottság eredeti előterjesztéseit sorra lenyomták a miniszterek. A csütörtök délelőtti ülést még meg is szakították, hogy lehetőség legyen bilaterális egyeztetésekre, de végül az Egyesült Királyság, Svédország és Hollandia is tartózkodott a szavazáson. Döntésüket azzal indokolták, hogy a "lecsupaszított" tervezetet kevésnek, erőtlennek találják, de Olaszország is komoly fenntartásokkal élt, igaz, végül támogató szavazatot adott le.

A frekvenciakiosztással kapcsolatban azon ment a vita, hogy szükséges-e a teljes EU területén harmonizálni a rádiósávokat, illetve kérdés volt, hogy a digitális átállást követően mi legyen a sorsa a felszabaduló analóg sávoknak. Az elfogadott szövegben a politikusok ellenzik a rugalmas felhasználás ötletét.

A tárgyalási huzavona során az országok szép lassan lemosták az asztalról a felállítandó egységes távközlési hatóság eredeti tervét, nem tudtak megegyezni a hálózatok és szolgáltatások funkció (és nem technológia) szerinti rendezésének kérdésében sem, így ezt a szétválasztást csak egy "rendkívüli mérceként" alkalmazzák majd, ami azt jelenti, hogy a tagállamok hatóságaival szembeni ilyen elvárások nagyban csökkentek. A következő generációs hálózatokkal kapcsolatban pedig a németek éltek kiegészítéssel, hogy a jövőben is szabadon határozhassák majd meg a szolgáltatók a végződtetési/elérési díjakat, figyelembe véve az új hálózatok építésekor jelentkező befektetési kockázatokat.

"Egyértelmű, hogy a mi [Bizottság] szövegváltozatunk jóval ambíciózusabb, mint a jelenleg asztalon lévő szöveg, mellyel most egyetértenek, de a Bizottság továbbra is harcolni fog azért, hogy komolyabb változások kerülhessenek be a végső változatba" -- mondta a minisztereknek Viviane Reding, az EU távközlési biztosa. A találkozót követően Catherine Trautman, a szocialisták francia parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy "a kulcskérdésekben még tovább kell tárgyalni, hiszen jelenleg semmi sem utal arra, hogy ennek a folyamatnak lenne vége".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról