Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 13. 10:27

Megjelentek a Microsoft kis- és középvállalati szerverei

Tegnap megjelentek a Microsoft kisvállalatoknak és középvállalatoknak szánt szervertermékei, a Windows Small Business Server 2008 és az Essential Business Server 2008. A szoftverek a Windows Server 2008 technológiájára épülve integráltan tartalmazzák a megcélzott ügyfelek számára fontosnak tartott infrastruktúra-komponenseket, amelyekre építve létrehozhatják és egyszerűen üzemeltethetik saját informatikai rendszerüket.

[HWSW] Tegnap megjelentek a Microsoft kisvállalatoknak és középvállalatoknak szánt szervertermékei, a Windows Small Business Server 2008 és az Essential Business Server 2008. A szoftverek a Windows Server 2008 technológiájára épülve integráltan tartalmazzák a megcélzott ügyfelek számára fontosnak tartott infrastruktúra-komponenseket, amelyekre építve létrehozhatják és egyszerűen üzemeltethetik saját informatikai rendszerüket.

Fókuszban a kis- és középvállalatok

A Small Business Servert az 5-75 PC-vel rendelkező vállalatoknak szánja a Microsoft, az Essential Business Servert pedig a 25-300 személyi számítógépet üzemeltető cégeknek. A Microsoft számításai szerint a Small Business Server megcélzott felhasználói köre világszerte mintegy 32 millió kisvállalat, az Essential Business Servernek pedig 1,2 millió potenciális vásárlója lehet.

A Small Business Server 2008 része a Windows Server 2008 mellett az Exchange Server 2007 Standard, a SharePoint Services 3.0, illetve a Forefront Security for Exchange Server biztonsági csomag 120 napos előfizetéssel. Az SBS 2008 prémium változata emellett tartalmaz egy második Windows Server 2008 licencet, illetve az SQL Server 2008 Standard változatát, amelyet akár második szerverre is telepíthetnek a felhasználók.

A Windows Small Business Server 2008 Standard ára öt klienslicenccel (CAL) 1089 dollár, a további klienslicencek 77 dollárért vásárolhatók meg. Az SQL Server 2008-at is tartalmazó Small Business Server 2008 Premium öt klienslicenccel 1899 dollárba kerül, minde további CAL ára 189 dollár. Ezek az árak a "dobozos" verziókra vonatkoznak, az OEM- és mennyiségi licencvásárlók olcsóbban juthatnak a termékekhez. A Small Business Servert a Microsoft a megcélzott vevőkör igényeihez igazodva lokalizálta is a vállalat, a magyar nyelvű verzió a nemzetközi bejelentéssel egyszerre érkezett.

Egyszerű kezelés

A kizárólag 64 bites változatban megjelenő Windows Essential Business Server 2008 Standard a Windows Server 2008 mellett tartalmazza az Exchange Server 2007-et, a Forefront Security for Exchange 2007-et egy év előfizetéssel, a System Center Essentials 2007-et, valamint a Threat Management Gatewayt (leánykori nevén ISA Server). A Premium verzióban helyet kap még az SQL Server 2008 is.

Az Essential Business Server vonzereje -- azon felül, hogy csomagban megvásárolva jóval olcsóbb mint a komponensei együtt -- a Unified Administration Console (UAC), vagyis az egységes felügyeleti konzol, amit a Microsoft az ügyfeleknél végzett kutatómunka alapján alakított ki. A felügyeleti konzolt úgy tervezték, hogy az adminisztrátorok minden feladatot a lehető legegyszerűbben, legkényelmesebben végezhessék el. Hogy az UAC mennyire integrált, azt jól mutatja, hogy még desktop alkalmazások is telepíthetők belőle a felhasználók gépeire.

A Windows Essential Business Server 2008 Standard öt klienslicenccel 5472 dollárba kerül, a további CAL-ok ára 81 dollár, a WEBS Premium 7163 dollárba kerül, minden további CAL 195 dollár. A Microsofttól kapott információk szerint az Essential Business Serverből nem készül lokalizált verzió, Magyarországon is az angol (német, francia) változatot lehet majd megvásárolni.

Kedvező fogadtatás

Keszei Balázs, a Microsoft termékmarketing-menedzsere a HWSW megkeresésére elmondta, a cég itthon nagyszabású rendezvénysorozattal népszerűsíti az új termékeket a partnerek körében. "Egy országos roadshow-t szervezünk a partnereink részére, a budapesti megálló december 2-án lesz. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon kedvező a fogadtatása a termékeknek, sok olyan partner is belevág az SBS-be és WEBS-be, aki eddig csak Windows Servert adott el" -- mondta Keszei, aki hozzátette, januártól magyar nyelvű online tananyagok segítik majd az üzemeltetés elsajátítását.

A Small Business Server 2008 és az Essential Business Server 2008 legfeljebb 240 napig működő ingyenes próbaváltozata letölthető a Microsoft weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról