:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 11. 15:06

Az internetes videózás igényeit szem előtt tartva született a Cisco új, terabites routere

Az internet új korszakának leginkább meghatározó elemei a videók, ezek emésztik fel a sávszélesség nagyját, és mind többet igényelnek a Cisco szerint, ami ma jelentette be vadonatúj routerét, amelynek kifejlesztése négy évig tartott és 200 millió dollárba került.

[HWSW] Az internet új korszakának leginkább meghatározó elemei a videók, ezek emésztik fel a sávszélesség nagyját, és mind többet igényelnek a Cisco szerint, ami ma jelentette be vadonatúj routerét, amelynek kifejlesztése négy évig tartott és 200 millió dollárba került.

Az elsősorban internetszolgáltatóknak, IP-tévészolgáltatóknak szánt ARS 9000 (Aggregation Services Router) áteresztőképessége másodpercenként 6,4 terabit -- a Cisco szerint ezzel négyszer gyorsabb a vetélytársak, például a Juniper vagy az Ericsson tulajdonában levő Redback Networks hasonló termékeinél. A vállalat saját számításai szerint az ARS 9000 elegendően nagy sávszélességgel és teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy Los Angeles összes háztartásába (1,2 millió) eljuttasson egy-egy nagyfelbontású videostreamet.

A hálózatiberendezés-gyártó természetesen hangzatos ideológiát is költött az új termék köré, a bejelentés egyik fő üzenete a "zettabájt-korszak" eljövetele volt. Egy zettabájt 1000 exabájt, vagyis egymillió petabájt, azaz egymilliárd terabájt, másképp fogalmazva tíz a tizennyolcadik hatványon. A cégnél úgy gondolják, az internetes videózás, legyen szó akár előre felvett anyagokról, akár élő streamekről, az egyik legnagyobb fogyasztói a sávszélességnek, és hamarosan már nem tera-, peta- és exabájtokról, hanem zettabájtos nagyságrendekről kell beszélnünk.

A Cisco öt évet felölelő Visual Networking Forecast felmérése szerint 2007-től 2012-ig a globális IP-forgalom kétévenként megduplázódik, 2012-re pedig a teljes IP-forgalom felét a videoalapú szolgáltatások adják majd. Öt év múlva a világ IP-hálózatain 522 exabájt, vagyis több mint fél zettabájt forgalom megy majd keresztül: ez havonta mintegy 125 milliárd DVD-film letöltésének felel meg, becsli a Cisco. A vállalat kiemelt fontosságúként kezeli ezt a területet és igyekszik olyan megoldásokkal előállni, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára nagy mennyiségű video továbbítását IP-alapú hálózataikon.

A Cisco ARS 9000 első vásárlója a japán Softbank mobilszolgáltató, de a vállalat számos amerikai és európai szolgáltatóval tárgyal, illetve kezdett közös tesztekbe, nevek azonban nem kerültek nyilvánosságra. Maga a termék 2009 elejétől vásárolható majd meg, az induló listaára 80 ezer dollár körül alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.