Szerző: Koi Tamás

2008. november 3. 17:05

Érintőkijelzős asztali Eee PC-je is lesz az Asusnak

Újabb asztali Eee PC-vel egészíti ki a zömében netbookokból álló Eee-termékvonalát az Asus. A cég ezúttal egy érintőkijelzős típusról rántotta le a leplet -- hasonló, kijelzőkávába épített gépeket több cég is gyárt, azok ugyanakkor rendszerint nem rendelkeznek érintőkijelzővel, és jóval drágábbak, mint az Asus Eee Top.

[HWSW] Újabb asztali Eee PC-vel egészíti ki a zömében netbookokból álló Eee-termékvonalát az Asus. A cég ezúttal egy érintőkijelzős típusról rántotta le a leplet -- hasonló, kijelzőkávába épített gépeket több cég is gyárt, azok ugyanakkor rendszerint nem rendelkeznek érintőkijelzővel, és jóval drágábbak, mint az Asus Eee Top.

Az Eee Top belső felépítését tekintve sokban hasonlít hordozható kistestvéreihez, az Eee PC-khez, így a gépbe a netbookokból már jól ismert Intel Atom N270 processzort szerelik 1 gigabájt rendszermemória társaságában. A kezdeti konfiguráció 160 gigabájtos, 5400 fordulat/perces merevlemezzel érkezik majd -- azt egyelőre nem tudni, hogy ez a hagyományos asztali gépekben is megtalálható, 3,5 hüvelykes méretkategóriájú egység lesz-e, vagy a kisebb és energiatakarékosabb 2,5 hüvelykes HDD kerül bele.

Az Asus egy 15,6 hüvelykes, 16:9 képarányú érintőkijelzővel látja el az Eee Topokat, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kijelző milyen felbontásban dolgozik majd. A készlethez egy stylus is jár majd SoftStylus néven, amivel egyebek mellett az Opera webböngésző speciális változata és az Eee Cinema, az Asus saját, Windows Media Centeren alapuló médialejátszója is könnyedén irányítható.

Asus Eee Top

A Denon által szállított hangszórókkal felszerelt Eee Top 802.11n-kompatibilis WLAN-kártyával, vagy gigabites Ethernet- csatlakozással kommunikálhat a hálózattal, a perifériákat összesen négy USB-kapu szolgálja ki. Az extrák közt adott még multiformátumú kártyaolvasó, valamint egy 1,3 megapixeles webkamera.

Az Eee Top kizárólag Windows XP operációs rendszerrel kerül forgalomba, linuxos változat változat megjelenését egyelőre nem kommunikálta az Asus. Az asztali, érintőkijelzős Eee PC várhatóan 450-500 dolláros áron kerülhet forgalomba az év végi hajrában. A gép magyarországi bevezetése a jövő év első negyedében várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról