Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 3. 13:50

Új képességekkel gazdagodott a Sun operációs rendszere

A Sun Microsystems kiadta szoftverportfóliójának egyik ékköve, a Solaris operációs rendszer legújabb frissítését. A Solaris 10 10/08 verzióban elsősorban a ZFS fájlrendszerrel kapcsolatos javítások, fejlesztések kaptak helyet, illetve az x86-os rendszerek támogatása terén is történtek jelentős előrelépések.

[HWSW] A Sun Microsystems kiadta szoftverportfóliójának egyik ékköve, a Solaris operációs rendszer legújabb frissítését. A Solaris 10 10/08 verzióban elsősorban a ZFS fájlrendszerrel kapcsolatos javítások, fejlesztések kaptak helyet, illetve az x86-os rendszerek támogatása terén is történtek jelentős előrelépések.

A ZFS (Zettabyte File System)a Sun 128 bites fájlrendszere, amely lényegesen javítja az adattárolás megbízhatóságát, és sokkal jobban skálázható mint a korábbi megoldások. Az állományrendszer egyik hatalmas előnye, hogy folyamatosan őrködik adataink épsége felett az ellenőrzőösszegek vizsgálatával. Előnyt jelent az is, hogy a fizikai tárolóeszközök felett egy virtuális réteg húzódik, így külön támogatás nélkül könnyedén használható akár két merevlemez is egyetlen nagy háttértárként, nem mellesleg növelve ezzel az adatátvitel sebességét is.

A ZFS már korábban is a Solaris része volt, azonban a legutóbbi frissítésben az operációs rendszer legmélyebb rétegeibe is beépítették a támogatását, ami azt jelenti, hogy a korábbi megkötésektől mentesen használható. Mostantól például a rendszerpartíció is lehet ZFS, a Solaris 10 telepíthető rá és indítható is onnan, bár a telepítőben az alapértelmezett beálllítás továbbra is UFS maradt. A root partíció mérete ugyan korlátozott, de az adminisztrációs és adatvédelmi képességekből származó előnyöknek alighanem örülnek majd a rendszergazdák.

Az azonos gépen futó alkalmazásokat egymástól elszigetelő Solaris Zones virtualizációs környezet olyan új funkciókkal bővült, amelyek leegyszerűsítik a munkakörnyezetek migrációját a Solaris környezetek között és csökkentik a futtatókörnyezet különböző rendszerkonfigurációk (Solaris 8, Solaris 9) közötti áthelyezéséhez kapcsolódó adminisztrációs terheket.

Az x86-os processzorokra épülő rendszerek támogatása terén újdonság az SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2 és AMD SSE4A kiterjesztett utasításkészletek használata, valamint a Solaris akár 256 processzoros gépeken is képes futni már. Említésre méltó fejlesztés még új NVIDIA, Adaptec és LSI diszkkontroller-driverek megjelenése az operációs rendszerben, ezek révén újabb hardvereken működik a Solaris 10. Az operációs rendszerhez csomagolt szoftverek közül frissült az Adobe Reader (8.1.2), a Flash Player (9.0.124.0), valamint a PostgreSQL (8.3) is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról