Szerző: Bizó Dániel

2008. október 30. 14:59

HP: hatalmas az Intel szerverpiaci fölénye, de jövőre élesedik a verseny az AMD-vel

Jelenleg hatalmas dominanciával bír a szervereknél az Intel, néhány rétegigénytől eltekintve csak azok vásárolnak AMD-alapú szervereket, akik lojálisak a vállalathoz -- mondta el Almási Gábor, a HP ProLiant szerverekért felelős termékmenedzsere egy zárkörű beszélgetés alkalmával. Ez azonban a közeljövőben változni fog, véli, köszönhetően a Shanghai küszöbön álló megjelenésének, valamint a rendszerarchitektúra jövőre esedékes frissítésének, miközben az Intel a korábbi ígéreteivel szemben késik az új Xeonok piacra dobásával.

[HWSW] Jelenleg hatalmas dominanciával bír a szervereknél az Intel, néhány rétegigénytől eltekintve csak azok vásárolnak AMD-alapú szervereket, akik lojálisak a vállalathoz -- mondta el Almási Gábor, a HP ProLiant szerverekért felelős termékmenedzsere egy zárkörű beszélgetés alkalmával. Ez azonban a közeljövőben változni fog, véli, köszönhetően a Shanghai küszöbön álló megjelenésének, valamint a rendszerarchitektúra jövőre esedékes frissítésének, miközben az Intel a korábbi ígéreteivel szemben késik az új Xeonok piacra dobásával.

A lehetőség

Néhány évvel ezelőtt, 2005-2006 magasságában, kétmagos Opteron chipjeivel az AMD nagy pofont adott az Intelnek. Volt olyan időszak Magyarországon, mikor a négyutas ProLiant szerverek 80 százaléka épült Opteronra, és ennél kisebb, ám jelentős fölényt élvezett az eladások derekát képező kétutas rendszereknél is, árulta el Almási. A Core mikroarchitektúrára épülő Xeonok megjelenésére az AMD nem tudott válasszal szolgálni, és nem tudta felvenni riválisával a tempót, mely rohamos sebességgel vette vissza a vezetést. "Jelenleg hatalmas Intel dominancia van, csak azok vesznek AMD-t, akik hívők" -- fogalmazott prózaian a termékmenedzser.

Ez alól természetesen vannak kivételek, hiszen fejlettebb rendszer architektúrája révén a négymagos Opteronokkal (Barcelona) szerelt szerverek versenyképesek a Tigertonnal, véli Almási, míg a HP nyolcutas Opteronjára meglepően nagy igény mutatkozik a hazai piacon is, annak ellenére, hogy a skálázódás itt már messze elmarad a lineáristól a processzorok közötti összeköttetések szűkössé váló kapacitása okán. Ezeket a konfigurációkat jellemzően magas I/O műveleti igényű vagy memóriaintenzív virtualizált környezetekbe vásárolják, ugyanis jó skálázódást mutatnak ezeken a területeken. Különösen szeretik az opteronos szervereket a HP storage szakemberei, árulta el Nagy Barnabás, a HP tárolóeszközökért felelős termékmenedzsere, éppen a inteles rendszerekhez viszonyított klasszisokkal jobb, a vezérlők számának növelését jól lekövető I/O-skálázódás miatt.

Almási elmondása alapján a Dunnington kódnéven ismert hatmagos Xeon MP-re kevéssé mutatkozik igény a magyar piacon, ugyanis többnyire gyenge teljesítménynövekedést mutat fel a Tigertonhoz képest. A négy- és nyolcutas gépek ugyanakkor az eladott ProLiantek legfeljebb 5-10 százalékát adják, így nem elegendőek az AMD üdvösségéhez. A már 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, energaihatékonyabb és magasabb teljesítményt nyújtó négymagos Shanghai Opteronok jelentősen javíthatnak az AMD versenyképességén Almási várakozásai szerint. A Shanghait november 12-én vagy 13-án jelenti be az AMD, szervereinek hozzáférhetőségét pedig néhány nappal később jelenti be a HP. Almási reményei szerint decemberben már Magyarországon is szállíthatják a Shanghaijal szerelt ProLianteket.

Lecsúszott fogás

Az Intel bár nagyjából ugyanekkor, november 17-én jelenti be az elmúlt évtized egyik, ha ugyan nem a legjelentősebb fejlesztést, a Nehalemet, a szerververzióra még hónapokat kell várni. Pedig a Nehalem fejlesztéseinél, mely a Core mikroarchitektúrára alapozott, a mérnökök a szerver- és munkaállomás kódokokat tartották szem előtt, valamint az agresszív elektronikai implementációra fókuszáltak az fogyasztás féken tartása érdekében. A Nehalem-generáció első szilícium implementációja, mely négy nagyteljesítményű, HyperThreadinggel rendelkező magot és egy 8 megabájtos harmadszintű gyorsítótárat integrál, kifejezetten a jól párhuzamosított, memóriaérzékeny kódoknak kedvez, ahogyan a Nehalem új, integrált memóriavezérlőre és pont-pont összeköttetésekre építő rendszerarchitektúrája többutas rendszerekben tudja megmutatni igazán fölényét.

Almási megerősítette a HWSW korábbi értesüléseit, melyek a kétutas szerverekbe szánt Xeon-változat, kódnéven a Nehalem-EP érkezésének csúszásáról szóltak. Az Intel tavaly, de még idén év elején is novemberre ígérte a Nehalem-EP tömeges szállításait, és meggyőzte a szerverszállítókat, hogy az óvatosan januárra tervezett szerverbejelentéseket hozzák előre. Az ambiciózus tervekből aztán kínos arcvesztés lett, miután a tetőtől-talpig megújuló processzorok és rendszerek validációja vélhetően elhúzódott. A HP márciusi hozzáférhetőséggel számol, jelenleg bétatesztereket keresnek a Nehalem-szerverekhez Magyarországon is.

Ez 3-4 hónapos lépéselőnyt jelenthet az AMD számára, majd 2009 második felében érkezik a cég első saját szerverplatformja a Fiorano. A Fiorano újítása, hogy végre koherens HyperTransport 3 linkeket használhatnak majd a Shanghai, majd a hatmagos Istanbul chipek, ami javítja a több, elsősorban a 4-8 utas rendszerek skálázódását. A 4-8-utas rendszerekbe szánt új Xeon MP, kódnéven Nehalem-EX vagy Beckton, 2009 őszén jelenik meg legkorábban, nyolc magot és FB-DIMM vezérlőt integrálva. Az egy- és kétutas Nehalemek DDR3-vezérlőt használnak, ami Almási szerint kedvező a jóval alacsonyabb fogyasztás és hűtésigény miatt.

A Nehalem szerverek teljesítményével kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre mérési eredmények, közölte Almási, azokat januárra várják, az iparágban elterjedt vélemény szerint azonban fölényesen utasítja majd maga mögé az Opteronokat. A Nehalem-alapú Xeonok késése ugyanakkor lehetőséget nyit az AMD számára, hogy javítson az elmúlt két évben drámaian leromlott szerverpiaci pozícióin. Hogy a verseny mennyire jó piacnak, azt Almási számszerűsítette is: az elmúlt két évben 1,5-2-szeres teljesítményt kínálnak adott méretű szerverek, ráadásul kevesebb pénzért.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.