Szerző: Bizó Dániel

2008. október 28. 18:31

Hamarosan felpuhul a Microsoft Office-páncélja - érkezik az Office 2007 SP2

Jövő év februárja és áprilisa között érkezik a Microsoft Office 2007 második szervizcsomagja, erősítette meg a vállalat, vagyis lassabban készül el, mint az első frissítés. Az irodai szoftver két éve került piacra, a Vista vállalati licencelésű verziójával együtt, és alapjaiban átdolgozott kezelőfelületet mutatott be.

[HWSW] Jövő év februárja és áprilisa között érkezik a Microsoft Office 2007 második szervizcsomagja, erősítette meg a vállalat, vagyis lassabban készül el, mint az első frissítés. Az irodai szoftver két éve került piacra, a Vista vállalati licencelésű verziójával együtt, és alapjaiban átdolgozott kezelőfelületet mutatott be.

A megjelenés hozzávetőleges idejével kapcsolatos információ a Microsoft egy hivatalos blogján, a technetes Office Sustained Engineeringen jelent meg, melyet az Office karbantartó csapata jegyez. Korábban a vállalat tartózkodott jövőben megjelenő frissítések részleteinek kommunikálásától, írja a bejegyzés, ez azonban lassanként változik, és igyekszik egyre átláthatóbbá tenni azokat a felhasználói közösség előtt. Ennek megfelelően a következő hetek során a fejlesztők megkezdik a változtatások specifikus tárgyalását blogjaikon, és ezzel párhuzamosan megindul egy zártkörű bétatesztelés is a nagyvállalati ügyfelek együttműködésével.

Mint arról a HWSW is beszámolt korábban, az SP2 jelentős újdonságokat hoz magával az Office 2007 számára. Ezek közül talán a legjelentősebb az ISO-szabvány Open Document Format (ODF), PDF és XPS dokumentumok támogatásának beépítése, ami nagyban megkönnyíti a heterogén környezetekben dolgozók életét. Ez a lépés egyben az irodai programcsomagok piacát 90 százalék feletti részesedéssel domináló Office fogva tartó erejének részleges feladását is jelenti, ami megkönnyítheti az alternatív szoftverek bevezetését, mint amilyen az OpenOffice.org is -- a Microsoft elsősorban a kormányzati és nagyvállalati ügyfelek nyomásának hatására kényszerült az interoperabilitás és a szabványos vagy kvázi szabványos fájlformátumok támogatására, valamint saját formátumai specifikációinak megnyitására.

Ezen túlmenően az SP2 számos további fejlesztést is eszközöl, mint például az Outlook futási sebességének javítása, vagy a naptárkezelés megbízhatóságának fokozása. Erősödik a titkosítási képesség, az Excel ábrarajzoló funkciója is. Szerveroldalon javul az Enterprise Content Management menedzselhetősége és teljesítménye, valamint fejlesztették a tartalmi adatbázisok és újraindexelő feladatok futását a SharePoint Services 3.0-ban -- mindez természetesen csak néhány főbb változás a számtalan közül.

[+] Repülőrajtot vett az OpenOffice.org 3.0

A kockázatos változtatások ellenére nagy sikert arató Office 2007 utódja, az Office 14 közben csendben készül, melyről a Microsoft egyelőre semmiféle részletet nem kíván megosztani. Egy kiszivárgott információ alapján idén év végén indul meg az alfatesztelés, ez alapján pedig legalább két évet kell még várni a végleges változat elkészültéig. Egy pillantást vetve a múltba, a Microsoft ezekben a hetekben szüntette be az Office 2003 SP2 támogatását, amivel mindenkit az SP3-ra történő frissítésre kíván ösztökélni. A fájlkompatibilitási problémáktól hírhedté vált SP3-ban elsősorban a biztonsággal kapcsolatos fejlesztések kaptak helyet, de javítottak a Windows Vista-kompatibilitáson is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.