:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 27. 12:42

Itt a Gmail for mobile 2.0: már offline is működik

Múlt hét csütörtökön mutatta be a Google a Gmail levelezőrendszer mobiltelefonokra optimalizált változatának 2.0-s verzióját. A Gmail for mobile 2.0 a korábbihoz képest még gyorsabb lett a fejlesztők szerint, illetve a teljesen újraépített szerkezetnek köszönhetően megbízhatóbb is lett.

[HWSW] Múlt hét csütörtökön mutatta be a Google a Gmail levelezőrendszer mobiltelefonokra optimalizált változatának 2.0-s verzióját. A Gmail for mobile 2.0 a korábbihoz képest még gyorsabb lett a fejlesztők szerint, illetve a teljesen újraépített szerkezetnek köszönhetően megbízhatóbb is lett.

"A Gmail mobil csapatának mérnökeként természetesen állandóan a Gmail klienst használom a telefonomon. Épp emiatt folyton azon dolgozom, hogy gyorsabb, robosztusabb és könnyen kezelhető legyen a kliens" -- írja a hivatalos Gmail blogon Derek Phillips, a Google Mobile csapat szoftverfejlesztő mérnöke. A magyarországi hosszú hétvége során bejelentett Gmail for mobile 2.0 minden J2ME-t támogató telefonra és Blackberry készülékekre egyaránt elérhető lesz.

A fejlesztések középpontjában a gyorsaság és a stabilitás állt, ezért is írták újra a kliens kódját az alapoktól kezdve. Minden feldolgozási folyamatot a háttérbe helyeztek, nagyban javították a kliens gyorsítótárának sémáit, megszüntetve a kódon belüli szűk keresztmetszeteket, melyek torlódásokkal lassították a korábbi változat működését.

Az első észlelhető fejlesztés, hogy valóban stabilabb lett, nem fagy le gyakran a program, és folyékonyabb a megjelenítés is görgetéskor. Ezen felül végre bevezették a több fiók kezelésének lehetőségét, s a jövőben könnyedén lehet majd váltogatni címeink között anélkül, hogy ki kellene lépni, majd újra be, és nem kell két alkalmazást használnia azoknak, akik a munkahelyi és a privát levelezésüket is követnék menet közben.

Megjelent a piszkozat funkció a mobil verzióban is, így már lehetséges több nekifutásra megírni egy válaszlevelet, ami a mobilos környezetben egy alapvető igény. A Qwerty billentyűzettel ellátott készülékek tulajdonosai egy teljesen megújított gyorsbillentyű rendszerrel találkoznak majd, a webes változatban megismert módszerrel szinte teljesen megegyezően. A kezelőfelület dinamikus, tehát minden készüléken azok a funkciók jelennek meg továbbra is, melyek támogatottak is, illetve az új változat már 35 nyelven elérhető.

Az eddig felsorolt részletek is fontosak, de a legerősebb újítás, hogy a szoftver képes offline is működni, tehát lehet levelet írni, szerkeszteni, a legfrissebbeket pedig olvashatni is, anélkül, hogy lenne térerő. Az adatkapcsolat hiányában küldésre jelölt levelek a kimenő mappába kerülnek, majd visszaérve a lefedett területekre, a kliens automatikusan elküldi azokat. A szoftver továbbra is a m.google.com/mail oldalról tölthető le a mobiltelefonok böngészőjén keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.