Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 22. 16:11

Hosztolt szolgáltatásként is kínálja a Lotus Notes-t az IBM

Szolgáltatásként is igénybe vehető az IBM Lotus Notes, a Nagy Kék arra számít, hogy ezzel jelentősen meg tudja növelni a Notes piaci részesedését, elsősorban a rivális Exchange kárára.

[HWSW] Szolgáltatásként is igénybe vehető az IBM Lotus Notes, a Nagy Kék arra számít, hogy ezzel jelentősen meg tudja növelni a Notes piaci részesedését, elsősorban a rivális Exchange kárára.

A Lotus Notes Hosted Messaging ugyanazokat a funkciókat nyújtja majd mint az asztali változat, azonban a levelek tárolásáról, mentéséről, archiválásáról az IBM gondoskodik a saját adatközpontjaiban. Így a felhasználóknak ezzel már nem kell törődniük, nem kell saját infrastruktúrát vásárolniuk, kiépíteniük és üzemeltetniük, a felhasználók webböngészőn keresztül férhetnek hozzá az üzeneteikhez és naptárbejegyzésekhez -- csakúgy mint a Gmail vagy a Yahoo-féle Zimbra esetében.

A Notes Hosted Messaging szolgáltatást a Nagy Kék elsősorban az 1000-10000 fős cégeknek szánja, de természetesen ennél kisebb, illetve ennél nagyobb vállalatokat is ki tudnak szolgálni. Az IBM szerverein a levelek vírus- és spamszűrésen is átesnek, a megrendelők kétféle szolgáltatási szint közül választhatnak. Egy postafiók havonta 8-18 dollárba kerül.

"Az olyan szoftverdisztribúciós modellek, mint a szolgáltatott szoftver vagy a cloud computing egyre fejlődnek, mert a vállalatok rugalmasságot akarnak" -- mondta Kevin Cavanaugh, az IBM üzenetkezelő és csoportmunka-szoftverekért felelős vezetője. "Vannak olyan helyek, ahol a telephelyen üzemeltetett szoftverek nagyszerűen működnek és gazdaságos választásnak bizonyulnak" -- folytatta Cavanaugh. "Vannak olyan helyek, ahol a virtuális, de dedikált környezetre szavaznak. Az informatikai részlegnek egészen mások a prioritásai, és ugyanolyan boldogok, ha valaki más gondoskodik a levelezéstről. Nekik szánjuk a hosztolt Notes-t."

A Microsoft partnereken keresztül már régóta biztosít hosztolt Exchange-szolgáltatást, azonban a hírek szerint hamarosan maga a redmondi vállalat is belép a szolgáltatók közé. Az e-mail postafiókok üzemeltetésének kiszervezése egyértelműen jelzi, hogy az elektronikis levelezés ma már nem versenyelőny, hanem a túléléshez szükséges minimum a vállalatok számára, ilyen szolgáltatást pedig ugyanúgy igénybe lehet venni külső cégtől is, mint ahogy a PC-k működtetését, vagy akár az elektromos áram vagy a csapvíz ellátását.

Az IBM egyúttal azt is bejelentette, hogy a Hyatt hotellánc több mint 350 szállodájának összes dolgozója Lotus Notes 8.0-t használ levelezésre és Sametime 8.0-t üzeneküldésre, az együttműködés támogatására. A Hyatt ezzel a korábbi, részben Lotus-alapú, részben Microsoft Exchange-ből álló infrastruktúráját váltja fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról