Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 20. 18:31

Megszabadul chipgyártó kapacitásának egy részétől a SanDisk

Piaci szakértők szerint a SanDisk és a Samsung későbbi összeolvadásának előszele lehet az a megállapodás, amelynek keretében a memóriakártyáiról ismert amerikai cég csökkenti a rendelkezésére álló chipgyártási kapacitást.

[HWSW] Piaci szakértők szerint a SanDisk és a Samsung későbbi összeolvadásának előszele lehet az a megállapodás, amelynek keretében a memóriakártyáiról ismert amerikai cég csökkenti a rendelkezésére álló chipgyártási kapacitást.

A SanDisk és a Toshiba vegyesvállalata három félvezetőgyártó üzemet működtet Japánban, a most aláírt szándéknyilatkozat szerint a Toshiba közel 1 milliárd dollárt fizet azért, hogy átvegye a gyártókapacitás 30 százalékát. A fennmaradó 70 százalékon továbbra is egyenlően osztoznak a felek. A SanDisk közleménye szerint a lépésre azért van szükség, hogy csökkenjen a tőkebefektetési kényszer, illetve a cég függősége a NAND-flash piactól. A Toshiba ezzel a lépéssel növelni tudja chipgyártó kapacitását, a méretgazdaságosság pedig elengedhetetlen feltétel a túléléshez ebben az iparban.

A Samsung szeptember elején tett 5,8 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a SanDiskre, azonban a részvényenként 26 dolláros ajánlatot elutasította a cég, szerintük az ajánlat méltánytalanul alacsony. A SanDisk papírjai az ajánlat bejelentésekor 15 dollárt értek. Egyes piaci szakértők szerint az amerikai cég mostani lépése az előszele lehet a megegyezésnek. "A Toshiba nem vizsgálná felül a SanDiskkel közös vegyesvállalat kondícióit, ha nem gondolná azt, hogy a Samsung-megállapodás végül létrejön" -- mondta Peter Yu, a BNP Paribas elemzője.

Augusztus végén még a Seagate-tel hozták hírbe a SanDisket. Egyes spekulációk szerint a Seagate elsősorban a SanDisk flashalapú háttértárakat gyártó részlegére feni a fogát -- a piacvezető tárolóeszköz-gyártó ezzel az SSD-k szegmensében is felvehetné a versenyt ázsiai riválisaival, elsősorban a Samsunggal vagy a Toshibával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról