Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A MacBook Prókba is hibás grafikus chipek kerültek

Bodnár Ádám, 2008. október 13. 10:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Apple MacBook Pro noteszgépeket is érinthet az a probléma, ami az NVIDIA egyes mobil grafikus chipjeinek meghibásodását okozza. A tokozáshoz használt anyag gyenge minősége miatt az alkatrészek forrasztása a hőstressztől megrepedhet, elválhat a nyomtatott áramköri lemeztől, ezáltal használhatatlanná téve a notebookokat.

hirdetés
[HWSW] Apple MacBook Pro noteszgépeket is érinthet az a probléma, ami az NVIDIA egyes mobil grafikus chipjeinek meghibásodását okozza. A tokozáshoz használt anyag gyenge minősége miatt az alkatrészek forrasztása a hőstressztől megrepedhet, elválhat a nyomtatott áramköri lemeztől, ezáltal használhatatlanná téve a notebookokat.

A nagy noteszgyártók közül a HP-t és a Dellt érintette a legérzékenyebben a probléma, előbbi cégnek 24, utóbbinak 16 olyan noteszgépe van piacon, amelyekben túlmelegedésre hajlamos GeForce 8400M, 8600M vagy Quadro NVS videochipek kaptak helyet. A cégek "sebtapaszként" olyan BIOS-frissítéseket adtak ki azóta, amelyek módosítják a hűtőventilátor fordulatszámával kapcsolatos beállításokat, így véve elejét a túlmelegedésnek. A videochip ilyen hibájára utalhat, ha a kép torz, szemetes, villódzik, csíkozódik, illetve ha egyáltalán nem jelenik meg kép.

MacBook Pro

Az Apple esetében a GeForce-ok hibája a 15 és 17 hüvelykes kijelzővel rendelkező MacBook Pro noteszgépeket érintheti, ezekben NVIDIA GeForce 8600M GT grafikus processzor teljesít szolgálatot. Az Apple belső vizsgálata azt tárta fel, hogy a 2007 májusa és 2008 szeptembere között gyártott noteszgépekbe kerültek be a problémás videochipek. A cég a hibás grafikus processzorral szerelt notebookokat ingyen javítja a vásárlástól számított két évig. Ha valakinek már granaciaidőn kívül ilyen hiba miatt javítani kellett a MacBook Próját, annak visszafizetik a javítás árát -- közölte a cég.

Az NVIDIA júliusban ismerte el, hogy hibás grafikus chipek kerülhettek ki tőle, a cég a garanciális javításokkal, cserékkel kapcsolatban 196 millió dolláros költséget könyvelt el, ami veszteségbe is rántotta azt a negyedévet. Pár héttel később a cég közölte, licenceli a Transmeta energiatakarékos technológiáit annak érdekében, hogy féken tartsa chipjeinek fogyasztását, hőtermelését. Ez nem csak a mobil alkatrészek esetén fontos, egy csúcskategóriás asztali grafikus chip akár kétszer annyit is fogyaszthat, mint egy CPU.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.