:

Szerző: Koi Tamás

2008. október 10. 11:47

A Microsoft az Xbox 360 online piacterét, a Sony a PSP és a PS3 szimbiózisát erősíti

A Microsoft és a Sony egyaránt felfedte év végére tartogatott ütőkártyáit az idei esztendő utolsó szakmai rendezvényén, a Tokyo Games Show-n. A két rivális gyártó Xbox 360 és PlayStation 3/PSP platformjai a jelek szerint ismét kiélezett harcot vívnak majd egymással az év végi ünnepi szezonban, miközben a Nintendo igyekszik növelni a Wii játékkonzolok gyártási mennyiségét, hogy megelőzze a tavalyihoz hasonló készlethiányt.

[HWSW] A Microsoft és a Sony egyaránt felfedte év végére tartogatott ütőkártyáit az idei esztendő utolsó szakmai rendezvényén, a Tokyo Games Show-n. A két rivális gyártó Xbox 360 és PlayStation 3/PSP platformjai a jelek szerint ismét kiélezett harcot vívnak majd egymással az év végi ünnepi szezonban, miközben a Nintendo igyekszik növelni a Wii játékkonzolok gyártási mennyiségét, hogy megelőzze a tavalyihoz hasonló készlethiányt.

Piacra gyúrnak

A nyári E3 kiállítás óta ismert, hogy a Microsoft idén év végén teljesen átalakítja az Xbox LIVE szolgáltatás és a hozzá tartozó Xbox LIVE marketplace felületét, struktúráját. A tokiói játékshow nyitóelőadása során a redmondiak elsősorban az új kezelőfelület újdonságainak bemutatására fókuszáltak, így fény derült néhány olyan újdonságra, melyekről korábban nem esett szó, illetve kiderült az is, hogy a változásokat hozó új szoftverváltozat november 19-én töltődhet le világszerte az Xbox 360 játékkonzolokra. Az Xbox LIVE szolgáltatás egyébként a világ 26 országában érhető el, 19 nyelven. Magyar lokalizációja a HWSW információi szerint továbbra sem lesz a felületnek.

Xbox 360 Dashboard
Az Xbox 360 új kezelőfelülete

A struktúra átalakítása az Xbox LIVE Marketplace szolgáltatásnál áttekinthetőbb felületet eredményez majd a fejlesztők ígérete szerint, így az előfizetők részletesebb leírást kaphatnak az őket érdeklő tartalmakról. Az Xbox piacterének új változata az internetböngészőkön keresztül is elérhető lesz, sőt, az internetes megrendeléseik automatikusan szinkronizálódnak az előfizetésükhöz rendelt Xbox játékkonzol Xbox LIVE felületére.

Az új rendszerfrissítést követően várhatóan elindul az Xbox LIVE Party is, mely maximum nyolc, egymástól akár több ezer kilométerre élő Xbox LIVE előfizetőt köthet össze egy virtuális partiba -- a felhasználóknak ezzel nemcsak a hagyományos, többjátékosos játékmódokban való részvételre adódik lehetőségük, hanem nézhetnek közösen mozifilmeket, fényképalbumokat, vagy akár zenét is hallgathatnak. A játékosok teljesen személyre szabott, háromdimenziós avatarokkat kreálhatnak maguknak, melyekkel az említett virtuális partikon, vagy éppen a szintén újdonságnak számító Xbox LIVE Primetime vetélkedőkben képviseltethetik magukat.

Még várni kell a Home házavatójára

A közösségi vonalat erősítő új Xbox LIVE-ra egyelőre még nem érkezett meg a Sony válasza, a japán cégnél azonban a Tokyo Game Show-n elhangzottak alapján lassan a finishez érkezik a Second Life mintájára létrehozott háromdimenziós virtuális világ, a Home fejlesztése. A fejlesztéssel kapcsolatos ütemtervet Akagawa Ryoji, a projekt egyik vezetője ismertette az egybegyűltekkel: a Home következő zárt bétatesztelési fázisa pár héten belül kezdetét veheti, és még idén elindul a publikus bétateszt -- a Sony tehát idén sem önti végleges formába a többször elhalasztott közösségi platformját.

PSP-3000
PSP-3000: kijelzőben erősít

A Sony konzoljátékok választéka mindeközben -- várhatóan a jövő héten -- a PlayStaiton Portable kézi konzol egy új változatával bővül. Az új típus, a PSP-3000 nem lesz sem vékonyabb sem könnyebb az előző modellnél, a modellfrissítésnek ezúttal elsősorban azok örülhetnek, akik sokat használnák a konzolt szabadban, napsütéses időben -- a PSP új változata ugyanis elődjeihez képest kontrasztosabb kijelzőt kap majd, mely ráadásul több színárnyalat megjelenítésére is képes (felbontása ugyanakkor maradt a régi: 480x272 pixel). Az apró finomításokon túl az egyetlen további említésre méltó újdonság az a beépített mikrofon, mely a Skype és a Go! Messenger kliensekkel együttműködve immár külső kiegészítő nélkül is képes VoIP-eszközzé varázsolni a PSP-t.

Az év végéig várhatóan két olyan szolgáltatás is elindul PlayStation platformon, melyek a PSP és a PlayStation 3 szimbiózisát erősítik: október 30-án -- először Japánban -- debütál az Ad-hoc Party for PlayStation Portable rendszer, mely a kompatibilis címeknél lehetővé teszi, hogy a játékosok az otthoni PlayStation 3-at proxyként használva ad-hoc módban játsszanak egymás ellen a kézi játékgépükön. A másik frissen debütáló technológiát PSP Plusnak keresztelte el a Sony: ezzel a PlayStation 3 játékgépek Dualshock 3 kontrollerét lehet majd irányítóként használni a technológiát támogató PSP-címeknél. A Sony közleménye szerint kezdetben egy játék, a Resistance Retribution használja majd ki a PSP Plusban rejlő lehetőségeket.

Az említett újdonságokon felül a PlayStation Portable tulajok -- egyelőre szintén csak Japánban -- a jövő héttől már a kézi konzolról is elérhetik majd a PlayStation Store internetes áruházat, melyet eddig csak PC-ről vagy a PlayStation 3 konzoljukról használhattak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.