Szerző: Koi Tamás

2008. október 9. 13:25

Igazi kihívója akadt az iPhone-nak az üzleti szegmensben: a BlackBerry Storm

Egyelőre csak a tengerentúlon, a Verizon Wireless, illetve néhány európai országban, Ausztráliában, Indiában és Új-Zélandon a Vodafone kínálatában lesz elérhető a kanadai Research in Motion (RIM) BlackBerry okostelefon-szériájának első teljes érintőkijelzős típusa, a Storm. A többek által iPhone-gyilkosként aposztrofált készülék valóban megrendítheti az Apple telefonjának pozícióját, elemzők szerint azonban legfeljebb az üzleti szegmensben. Az okostelefonok amerikai piacán a RIM ettől függetlenül messze az Apple előtt jár: a cég toronymagasan, több mint 40 százalékos részesedésével piacvezető a tengerentúlon.

[HWSW] Egyelőre csak a tengerentúlon, a Verizon Wireless, illetve néhány európai országban, Ausztráliában, Indiában és Új-Zélandon a Vodafone kínálatában lesz elérhető a kanadai Research in Motion (RIM) BlackBerry okostelefon-szériájának első teljes érintőkijelzős típusa, a Storm. A többek által iPhone-gyilkosként aposztrofált készülék valóban megrendítheti az Apple telefonjának pozícióját, elemzők szerint azonban legfeljebb az üzleti szegmensben. Az okostelefonok amerikai piacán a RIM ettől függetlenül messze az Apple előtt jár: a cég toronymagasan, több mint 40 százalékos részesedésével piacvezető a tengerentúlon.

A Verizon Wireless és a Vodafone kedden bejelentette, hogy hamarosan forgalmazni kezdik a RIM legújabb okostelefonját, a BlackBerry Stormot, a kanadai gyártó első érintőkijelzős készülékét. A RIM többi megoldásához hasonlóan saját fejlesztésű üzenetkezelési protokollt használó telefon csaknem teljes felületét beborítja a 3,25 hüvelykes, 360x480 pixeles érintőkijelző, mely egyedi technológiával teszi kényelmesebbé és pontosabbá a használatot: a panel felülete kissé benyomható, a gombnyomás pedig hanghatással is jár, a használóban így olyan érzést keltve, mintha egy igazi gombot nyomna meg.

BlackBerry Storm

A BlackBerry Storm érintőkijelzője az iPhone-nál elsőként alkalmazott multitouch rendszert is megkapta, azaz a RIM készülékének kijelzőjén is lehet több ujjal manipulálni a tartalmat, emellett a Stormban is található gyorsulásmérő, ami érzékeli a tájolást, és az alapján módosítja a képi elemeket. A telefon a kijelző tájolásától függően kétféle szövegbeviteli rendszert nyújt: portrémódban a cég más készülékeinél megismert SureType, tájkép módban pedig a hagyományos QWERTY-kiosztás használható.

A 3G-s adatátvitelt is támogató, Bluetooth-modullal is felszerelt BlackBerry Storm böngészője az összes elterjedt beépülőmodullal kompatibilis, támogatja a fájlok letöltését és saját RSS-olvasóval is rendelkezik. A Storm a többi BlackBerry okostelefonhoz hasonlóan támogatja a legtöbb nagyvállalati és konzumer üzenetküldő platformot, az alapvetően az üzleti felhasználók számára kínált szoftverek közt pedig megtalálható egyebek mellett a Microsoft Office irodai programcsomaggal készített Word, Excel és Powerpoint dokumentumokat kezelő DataViz Documents to Go.

A BlackBerry új telefonja a multimédiás funkciókkal sem fukarkodik, így az érintőkijelzős készülékbe is került zenelejátszó, valamint videofelvételre is használható fényképező (3,2 megapixeles, autófúkuszos). A Storm repertoárjába az újabb üzleti telefonok elengedhetetlen tartozéka, a GPS-modul is bekerült.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról