Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 7. 11:29

Heteken belül elérhető a Firefox Mobile?

John Lilly, a Mozilla elnök-vezérigazgatója egy interjú során megerősítette, hogy hetek kérdése és megjelenik a Firefox Mobile első publikus változata. Egyes jóslatok szerint csak 2010-ben érkezett volna meg a sokak által várt mobilböngésző, de a San José Mercury News újságírójának adott interjúban a Mozilla-vezér tisztázott minden pletykát, egyenesen válaszolt a feltett kérdésekre.

[HWSW] John Lilly, a Mozilla elnök-vezérigazgatója egy interjú során megerősítette, hogy hetek kérdése és megjelenik a Firefox Mobile első publikus változata. Egyes jóslatok szerint csak 2010-ben érkezett volna meg a sokak által várt mobilböngésző, de a San José Mercury News újságírójának adott interjúban a Mozilla-vezér tisztázott minden pletykát, egyenesen válaszolt a feltett kérdésekre.

Lilly azt mondta, hogy "Azt akarjuk, hogy a mobilos web jobban hasonlítson a teljesértékűre, mint amit az ipar ma ajánlani tud. A mai megoldások zártak, szétszabdalt hálózatokból állnak és az információszerzés élménye nem mondható jónak a felhasználó szemszögéből. Az első feladatunk a átvinni a Firefoxot mobil eszközökre, amin dolgozunk is, és pár héten belül működő alfaváltozatokat fogunk látni." A Fennec kódnéven (fennec fox = sivatagi róka) futó projektről már korábban is rebesgették, hogy még idén megjelenik belőle egy előzetes, de hivatalos megerősítés korábban nem volt.


Elkésve?

Egy pár héttel ezelőtt viszont feltűnt az interneten egy újabb demó a Firefox Mobile-ról, illetve koncepcióvideókat már láthattunk korábban a hivatalos Mozilla-blogon is, melyekből kiderül, hogyan működik a szoftver egy modern okostelefonon. A nyáron megjelent videón teljes képernyőn futtatva látszik a böngésző, szokás szerint az ujj húzásával lehet mozogni az oldalon belül, illetve zoomolni, előre- vagy visszalépni. Viszont úgy tűnt, hiányzik a címsor és az állapotsáv, a Firefox Mobile hasonlít az iPhone böngészőjére. Fontos különbség azonban, hogy utóbbi szinte minden készüléken elérhetővé válik hamarosan, így a Firefox végre elindulhat a kisebb kijelzőkön is hódító útjára.

A Mozilla mobil böngészőjének elő kell rukkolnia valamilyen valódi előnnyel, meg kell mérkőznie az előző generációs böngészők elterjedtségével, valamint a Chrome, illetve a Safari hordozható változatainak kezelőfelületével, funkcionalitásával. Az új terméknél az interakció az ígéretek szerint méginkább érintésalapúvá válik, sokkal több lehetőség lesz, mint a jelenlegi le-fel scroll és zoom.


Firefox Mobile Concept Video from Aza Raskin on Vimeo.

Az alfaváltozat megjelenése után néhány hónappal már elképzelhető, hogy stabil, végleges funkcionalitású béta verzió is napvilágot lát, ami akár egy teljesen új böngészőháborút is indíthat, éppen akkor, amikor az Android készülékekhez megformált mobil Chrome is bemutatkozik a piacon. Az Android/Chrome páros divatosnak tűnhet, de a Firefox előnyös helyzetből indul, hiszen nagyon sok szolgáltatás már kipróbált módon létezik az asztali környezetben, csak a kezelőfelületet és a megjelenést kell újragondolni. Nem lehet véletlen a Mozilla által éppen most bemutatott Firefox-kiegészítő, a Geode időzítése sem, ami képes a böngészés során okosan kezelni a földrajzi helyzetet, koordinátákat, ezáltal akár a szimpla keresések is helyfüggő szolgáltatássá válhatnak.

Ehhez az interneten lévő tartalmaknak is ki kell egészülniük geocímkével, ahogyan ma már számos feltöltött fotó, videó is magában hordozza a készítés helyének adatait. Ugyanígy az éttermektől a szórakozóhelyekig bármihez kapcsolódhatnak ilyen adatok. Miután mobilon is elérhető lesz ez a szolgáltatás, akkor elegendő beírni az étterem szót a keresőbe, ami a valós helyzetünk alapján néz utána a potenciális helyeknek. A sokat emlegetett következő generációs mobilinternet-élmény itt kezdődhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról