:

Szerző: Bizó Dániel

2008. október 3. 17:12

Heteken belül megérkeznek az X200-as ThinkPadek

Várhatóan október végén, november elején érkezik Magyarországra a Lenovo ultrahordozható vonalának legújabb generációja, a ThinkPad X200, X200s és X200 Tablet.

[HWSW] Várhatóan október végén, november elején érkezik Magyarországra a Lenovo ultrahordozható vonalának legújabb generációja, a ThinkPad X200, X200s és X200 Tablet.

Az X200-as subnotebook generáció számos jelentős változást hoz magával a jelenlegi X60/61 változatokkal szemben. Legjelentősebb talán az, hogy a normál 4:3-as formátumot szélesvásznú, 16:10-es kivitel váltja fel, igazodva az egész iparágat átható trendhez -- a hagyományos panelek volumene visszaesett, beszerzésük egyre költségesebb, ráadásul a szélesvásznú kivitel nagyobb felbontású, és jobban igazodik a látómezőhöz. A szélesvásznú formátum lehetővé tette, hogy megnöveljék a billentyűzet méretét is.

Természetesen teljesen megújul a gép belseje is, és már a Montevina kódnéven ismert Centrino 2-re alapoz. A 45 nanométeres csíkszélességű eljárással készülő Penryn Core 2 Duo chipeknek, a 65 nanométeres chipsetnek, a képfrissítési rátával is takarékoskodó integrált grafikus chipnek, és más elektronikai optimalizációknak köszönhetően az új ThinkPadek fogyasztása nagyjából 25 százalékkal alacsonyabb. Ezt tetézi a LED-es háttérvilágítás és a 64 vagy 128 gigabájtos SSD-opció, melyekkel összesen több mint másfélszeresére növelhető az akkumulátoros üzemidő.

A Lenovo állítása alapján az alacsony feszültségű Core 2 Duo processzorokat alkalmazó X200s esetében a 13 órát is meghaladhatja a legnagyobb akkumulátorral, míg az X200 esetében 9,6 óra lehet. Az X200s azonban másban is különbözik normál testvérétől: új, kompozit üvegszál-szénszál anyagból kiképzett, a kijelzőt védő Roll Cage-dzsel is rendelhető, nagyobb, 250 nits fényerejű LCD-panellel bír. Kis akkumulátorral, kompozit fedéllel és SSD-vel tömege 1,1 kilogrammról indul, az X200-é 1,4 kilogrammról.

Az X200 Tablet jobb kültéri láthatóságot ígér a szintén szélesvásznú LED-paneleknek köszönhetően, LV-processzorral érkezik és SSD-opcióval is rendelhető. Újdonság, hogy az érintésérzékeny képességgel is rendelhető kijelző két irányban is elforgatható. Tömege 1,6 kilogrammról indul, és akkuideje a 10 órát is meghaladhatja. Az új Tablet már lezáró (Hold) gombbal is rendelkezik majd.

Szerencsére a Lenovo új generációs notebookjai immár HSDPA-ready változatokban is elérhetőek lesznek, vagyis rendelkeznek beépített antennával és SIM-olvasóval is, a működéshez már csak egy modembővítést kell vásárolni, ami a Lenovo ígéretei szerint nem lesz drága. A Lenovo által kínált Ericsson modemek GPS-vevővel is bírnak. Újdonság még a webkamera opciója, valamint a gépek biztonságát szolgáló Computrace-kompatibilitás, mellyel nyomon követhető a gépek mozgása, és akár letiltásuk is kezdeményezhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.