Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 2. 09:37

A Western Digitalé lehet a Fujitsu merevlemezgyártó részlege

Japán lapértesülések szerint a Western Digitalnak adja el veszteséges merevlemezgyártó részlegét a Fujitsu. A Nikkei azt állítja, a WD 70-100 milliárd jent (660-944 millió dollárt) ad a Fujitsu teljes merevlemezgyártási tevékenységéért, beleértve Japánban, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken található gyárakat, ahol összesen mintegy 15 ezren dolgoznak.

[HWSW] Japán lapértesülések szerint a Western Digitalnak adja el veszteséges merevlemezgyártó részlegét a Fujitsu. A Nikkei azt állítja, a WD 70-100 milliárd jent (660-944 millió dollárt) ad a Fujitsu teljes merevlemezgyártási tevékenységéért, beleértve Japánban, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken található gyárakat, ahol összesen mintegy 15 ezren dolgoznak.

A merevlemez-ipar az utóbbi időben látványos konszolidáción esett át, amivel a gyártók száma alig fél tucatra csökkent. A folyamat élharcosa a piacvezető Seagate volt, amely 2006-ban bekebelezte egyik legnagyobb riválisát, a Maxtort. A Fujitsu merevlemezgyártó tevékenységének megvásárlásával a Western Digital megközelíthetné a Seagate-et a gyártói rangsorban.

Tavaly a gyártók 516 millió meghajtót szállítottak le, ami 19 százalékos növekedésnek felel meg és az előrejelzések szerint ez az ütem a közeljövőben sem apad, az SSD-k megjelenése ellenére sem. 2012-ben már több mint 800 millió meghajtót adnak el az iSuppli piackutató cég prognózisa alapján, ami átlagosan évi 10,4 százalékos bővülést jelent öt év alatt. A Seagate 2007-ben 175 millió merevlemezt szállított le, 33,9 százalékos részesedésével a cég piacvezető a Western Digital (22%) és a Hitachi (17%) előtt. A Fujitsu a hatodik volt a rangsorban, részesedése 6,9 százalék.

A merevlemezes meghajtók iránti igény nem csillapodik, a PC-k mellett ma már egyre több szórakoztató berendezésben találkozhatunk ilyenekkel. A piacvezető Seagate áprilisban jelentette be, hogy leszállította egymilliárdodik merevlemezét, a történelmi mérföldkő eléréséhez 29 évre volt szüksége a cégnek. Az adatrobbanásnak köszönhetően a következő egymilliárd meghajtót várhatóan öt éven belül eladja a cég.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.