Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 12. 20:01:38

64 bites Windows Intel Itanium processzorra

Orlando, Florida - 2000 július 12.: A Microsoft Professzionális Fejlesztői Konferencián a Microsoft és az Intel ma jelentette be, hogy elkészült a 64 bites, az Intel(r) Itanium(tm) processzorán működő Windows előzetes (preview) verziója. A 64 bites Windows előzetes verziója, mivel gyakorlatilag azonos a végső, kereskedelmi forgalomba kerülő változattal, ezért mérföldkő a fejlesztők és a hardvergyártól számára, amelyek az operációs rendszert a következő generációs, 64 bites hardver és szoftver fejlesztéseik utolsó fázisában alkalmazzák. A rendszer hozzáférhető azoknak a fejlesztőknek, akik Intel Itanium processzor alapú rendszereket használnak a fejlesztéseikhez.

A Microsoft és az Intel ma jelentett be frissített szoftver (SDK - Software Development Kit) és meghajtó (DDK - Driver Development Kit) fejlesztő készleteket is a 64 bites Windows-al dolgozó fejlesztők számára. Ezeknek az eszközöknek a szállítása a legutolsó lépés abban, az 1998 elején kezdődött folyamatban, amelynek a célja a fejlesztők támogatása a 64 bites, az Intel Itanium processzor-alapú rendszereken és a 64 bites Windows-on működő alkalmazásaik kifejlesztésében.

"A mai bejelentések részei a Microsoft és az Intel folyamatos erőfeszítéseinek, amelyek célja az Internet és az elektronikus üzlet igényeinek megfelelő, az IA-64 architektúrán alapuló hardver és szoftver szállítása." mondta Anand Chandrasekher, az Intel Architecture Group alelnöke. "A 64 bites Windows előzetes verziója és a frissített fejlesztőeszközök jelentős előrelépést jelentenek az IA-64 platformon működő, kész Windows megoldások szállításához vezető úton." "A 64 bites Windows platform a Windows 2000-en alapuló valódi 64 bites operációs rendszer" mondja Jim Ewel, a Windows Hosting and Infrastructure Group alelnöke. "A 64 bites Windows kihasználva az Intel Itanium processzor fejlett architektúráját, biztosítja a nagyvállalati felhasználóknak a méretezhetőség és a megbízhatóság új generációját a működéskritikus vállalati környezetben." [MMD Communications]

a címlapról