:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 26. 10:41

Csőstül jöhetnek a képek az iWiW-re

Látszólagos lendületet vett a hungarikumnak számító közösségi portál az iWiW. Az Open-Social alapokon működő minialkalmazásokról szóló pletykák mellett a tegnapi napon egy valós fejlesztést élesítettek az üzemeltetők: a korábbi néhány megabájtos képtárhely helyett mostantól a Flickr-hez hasonló módon havonta megújuló 100 megabájtos kapacitás áll majd minden felhasználó rendelkezésére.

[HWSW] Látszólagos lendületet vett a hungarikumnak számító közösségi portál az iWiW. Az Open-Social alapokon működő minialkalmazásokról szóló pletykák mellett a tegnapi napon egy valós fejlesztést élesítettek az üzemeltetők: a korábbi néhány megabájtos képtárhely helyett mostantól a Flickr-hez hasonló módon havonta megújuló 100 megabájtos kapacitás áll majd minden felhasználó rendelkezésére.

Az iWiW egyik legnépszerűbb szolgáltatása eddig is a képfeltöltés/nézegetés volt, hiszen egy személlyel kapcsolatban a legtöbb embernek az első szignifikáns információforrás, hogy hogyan néz ki, milyen képek vannak róla, hol járt és mit csinált mostanában, erre pedig a profilba tölthető képek még a kezdetleges formában is megoldást jelentettek. A képfeltöltési lehetőség legutóbb épp a közelmúltban változott, amikor az eredetileg 2 megabájt tárhelyet 6 megabájtra növelték, de ez csupán egy kissé kényelmesebbé tette ugyanazt az alapszolgáltatást.

A mostani megújuló 100 megabájtos keret viszont egy teljesértékű képmegosztó-szolgáltatásként működhet majd egy erős felhasználói bázisra építve. A megújuló 100 megabájt azt jelenti, hogy a feltöltési kvóta 100 megabájtról indul, mely a felhasznált keretektől függetlenül havonta visszaugrik erre a kiindulási értékre. Ugyanez a megoldás használatos a Yahoo! tulajdonában lévő Flickr képmegosztó szolgáltatásnál is, míg a Google Picasa megoldása időszaktól függetlenül 1 gigabájt tárhelyet biztosít, amit 4 fokozatban pénzért akár 400 gigabájtra is lehet bővíteni.

Az iWiW jelenlegi rendszere az Origo Zrt. közlése szerint 20 millió adatlaphoz kapcsolódó képet tárol, ami a következőkben valószínűleg megtöbbszöröződik. A képmegosztás népszerűsége miatt ez a fejlesztés az Origo szerint csak az első lépés volt, és a későbbiekben további funkciókkal bővítik ezt a területet. Jelenleg az albumkezelésen és a Java-alapú diakezelésen túl a több kép egyidejű feltöltése, azok webes felületen keresztüli rendezési lehetősége érhető el.

Eközben a Webisztán blog saját értesülései szerint a hónap végén kezdődik a bétatesztelése az Open-Social alapú mini-alkalmazások implementációjának. Ebből szerintük az következik, hogy hamarosan külső szereplőktől származó alkalmazások is beépülhetnének az iWiW felületébe, feltéve, hogy minderre áldását adja a tulajdonos Origo Zrt.. A Webisztán blog informátora úgy fogalmaz, hogy "meg lennék lepve, ha egy éven belül tudnának dönteni a közvetlen kontroll nélküli nyitott API-hasznalát engedélyezéséről."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.