:

Szerző: Bányai György

2008. szeptember 25. 16:08

Belül két lencse és két szenzor: Fuji 3D fényképező-rendszer

A Photokinán kézbefogható, működő állapotban állította ki a Fuji új, háromdimenziós képet készítő fényképezőgépét, mely nemcsak fotózni tud, hanem videókat is rögzít.

[HWSW] A Photokinán kézbefogható, működő állapotban állította ki a Fuji új, háromdimenziós képet készítő fényképezőgépét, mely nemcsak fotózni tud, hanem videókat is rögzít.

A Fuji Photokinán kiállított, háromdimenziós képeket előállító kompakt gépének próbaváltozatára merész húzásként tekinthetnénk, ám a jövőbeli technológiát alkalmazó prototípus meghökkentő módon működőképes állapotban várta az érdeklődőket. A burkolatból egymástól szemnyi távolságban két optika tekint ki, melyek alatt külön szenzorok találhatók.

A fényképezőgép mindkét képérzékelője hat megapixeles képeket készít, amiket a Real Photo Processor 3D képfeldolgozó áramör illeszt össze olymódon, hogy azok a fényképező speciális kijelzőjén, illetve egyéb, arra alkalmas megjelenítőkön háromdimenziós képként jelenjenek meg. A két optika különleges, az autofókusz rendszer az élesség beállításán kívül az optika szögét is változtatja a távolság függvényében: minél közelebb van a fotótéma, a két optika tengelye annál hamarabb keresztezi egymást.

Fuji 3D kamera prototípus
Fuji 3D kamera prototípus

A rendszer igen jól működik, igaz a 3D-s élvezetekhez speciális kijelzőre van szükség, amellyel természetesen a kiállított fényképező is rendelkezik. E 2,8 hüvelykes, 230 ezer képpontos panel a háromdimenziós képet csak bizonyos távolságban tartva adja, természetesen igen szűk betekintési szögtartományból. Oldalról, vagy felülről, általában az optimálistól jelentősen eltérő szögből nézve csak zavaros kép látható. A 230 ezer képpont ebben az esetben nem ad finom képet, rajtuk két kép jelenik meg, egy a jobb-, egy pedig a bal szemünk számára.

Fuji 3D kamera prototípus
Fuji 3D kamera prototípus

A letisztul, spártai vonalvezetésű kompakt rejtett optikái asszimetrikus elrendezésűek, bár ennek ellenére alig sikerült úgy kézbefogni, hogy a jobb oldaliba ne takarjunk bele a mutatóujjunkal. A fényképek mellett filmeket is készítettünk, ha rááll a szemünk, kivételes az élmény. A még modellszámmal sem ellátott fényképező hagyományos kétdimenziós képek készítésekor is új lehetőségeket ad: egy gombnyomásra készülhet el az adott téma széleslátószögű és telefotó változata, hiszen a két optika egymástól eltérő gyújtótávolságra is beállítható. A fényképező emellett extraszéles látószögű panorámaképek készítésére is alkalmas, ekkor a két lencse külön néz a táj jobb, illetve bal felére.

A Fuji a hátoldali speciális kijelzőnél továbbgondolta a rendszert, már készül a 8,4 hüvelykes, 920 ezer képpontos képkeret is, azonban ez még fejlesztési fázisban van. A háromdimenziós képek papíron is nyomtathatók lesznek, készül a speciális nyomtató-fotópapír páros is. A fényképező kézbefogva is piacérettnek tűnt, bevezetése a kiállító standján kapott válasz alapján akár már a jövő év közepén-végén megtörténhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.