Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 24. 15:37

Még idén elindul a Nokia beltéri navigációs rendszerének kísérleti üzeme

A navigációs eszközök -- akár önálló megoldások, akár telefonok -- új célra történő felhasználását tűzte ki zászlajára a finn Nokia: a világ vezető mobiltelefongyártója egy beltérben is széleskörűen használható navigációs rendszert fejleszt.

[HWSW] A navigációs eszközök -- akár önálló megoldások, akár telefonok -- új célra történő felhasználását tűzte ki zászlajára a finn Nokia: a világ vezető mobiltelefongyártója egy beltérben is széleskörűen használható navigációs rendszert fejleszt.

A GPS-modullal ellátott navigációs berendezések és mobiltelefonok a műholdalapú helymeghatározó rendszer jellegéből adódóan eddig jórészt csak nyílt terepen, és behatárolt pontossággal tudták csak megállapítani a tartózkodási helyet, a Nokia mérnökei azonban most egy olyan technológián dolgoznak, mely zárt térben, épületen belül is elkalauzolja az értelemszerűen ott többnyire gyalogosan közlekedő felhasználót. A finn cég tavaly óta fejleszt egy olyan eljárást, mely például segíthet megtalálni a színházi páholyt, a szupermarket kisgép-osztályát, vagy azt a fedett parkolóhelyet, ahol az autónkat hagytuk.

A Nokia saját, Conversations weboldalán fellelhető rövid ismertető, vagy inkább élménybeszámoló egyelőre semmit nem árul el arról, konkrétan hogyan működik a beltéri navigálás, a technológiai háttérről mindössze annyi derül ki, hogy a jeleket ezúttal nyilvánvalóan nem műholdak, hanem vezetéknélküli hálózatok küldik majd a vevőkészülékekre. Kimmo Kalliola, a cég vezeték nélküli rendszerekért és szolgáltatásokért felelős vezető fejlesztője szerint a beltéri navigáció megvalósításával kapcsolatos legnagyobb problémát nem az infrastruktúra létrehozása jelenti: az épületek feltérképezése és a megfelelő skálázhatóság ennél jóval komolyabb munkát jelent a szakemberek számára.

A vállalat elképzelései szerint az épületek feltérképezése közösségi szinten tud majd igazán jól működni, így -- bár erről sincsenek további konkrét információk -- a megfelelő szoftverek segítségével vélhetően bárki készíthet bármilyen épületről belső térképet, és azt utána közzéteheti az interneten, lehetőséget adva másoknak a használatra, illetve a módosításokra. A Nokia jelenleg a vállalat mintegy negyven irodaépületét modellezte le a kísérleti fázishoz, illetve elkészültek az első középületek -- bevásárlóközpontok, repülőterek és egyetemek -- belső térképei is.

Az első publikus kereskedelmi szolgáltatást még idén elindítja a cég egy Helsinkiben található bevásárlóközpontban. Ezt követően az alkalmazás várhatóan felkerül a Nokia bétaállapotú szoftvereit közzétevő Beta Labs weboldalra is, ahonnan bármelyik kísérletezni vágyó felhasználó letöltheti majd a beltéri navigáció alapját jelentő rendszert az arra alkalmas készülékére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról