Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Megérkezett az Intel kétmagos Atomja, egyelőre olcsó asztali gépekbe

Bodnár Ádám, 2008. szeptember 22. 09:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel hivatalosan is megkezdte a kétmagos Atomok szállításait, egyelőre kizárólat nettopok, vagyis kimondottan internetezésre tervezett olcsó asztali gépek számára.

[HWSW] Az Intel hivatalosan is megkezdte a kétmagos Atomok szállításait, egyelőre kizárólat nettopok, vagyis kimondottan internetezésre tervezett olcsó asztali gépek számára.

Az Atom 330 ugyanúgy 1,6 GHz-en működik mint az Atom 230, két magjához összesen 1 megabájt L2 cache csatlakozik. A két programszál párhuzamos futását lehetővé tevő Hyper-threading továbbra is része a magoknak, így az Atom 330-on egyszerre összesen négy szál futhat -- ne feledjük, egy szuperolcsó gépekbe tervezett chipről van szó! A magok számának duplázásával a fogyasztás és hőtermelés is kétszeresére nőtt, de az Atom 330 TDP-je még így is csupán 8 watt.

Az Atom 330 az Intel 945GC Express chipkészlettel együtt, egy csomagban vásárolható meg 43 dollárért. A desktop-szegmensből rég kifutott, de a feladatra tökéletesen alkalmas lapkakészlet DDR2 memóriákkal ért szót, GMA950 videovezérlőt tartalmaz, PATA és SATA felületű meghajtókat egyaránt támogat. Egyelőre nem tudni, hogy az Atom 330-at mikor követheti a netbookokba szánt kétmagos, alacsony fogyasztású Atom 370, de a vállalat terveit közelebbről ismerők szerint 2009 előtt nemigen számíthatunk a felbukkanására.

A netbookokba szánt Atom 270 továbbra is hiánycikk és idén várhatóan az is marad. Sajtóértesülések szerint a problémát továbbra sem a processzor-gyártókapacitás szűkössége adja az Intelnél, a gyárak ugyanis ontják magukból a szilíciumostyákat -- a gyártási folyamat ezt követő fázisai azonban nem tudják a lépést tartani, a szűk keresztmetszetet elsősorban a tesztelési és a tokozási kapacitás adja.

jelenlegi egységeinek kapacitása zömében a drágább, jóval nagyobb profitot termelő asztali vagy mobil processzorok előállítására van allokálva, elemzők szerint éppen ezért pénzügyi szempontból nem indokolt, hogy ezt a kapacitást a jóval kisebb haszonréssel kecsegtető Atomok előállítására összpontosítsák. A problémát minden bizonnyal az Intel egymilliárd dolláros beruházással jövőre elkészülő vietnami tesztelő- és tokozóüzeme oldhatja fel.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.