Szerző: zimi

2008. szeptember 19. 11:43

Megtérülő környezettudatosság: öt újabb tipp a nyomtatási költségek csökkentésére

Mindenki környezetvédelemről és Green IT-ről beszél, és a probléma éppen az, hogy a cégek leginkább csak beszélnek erről. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a cégek nem hajlandóak és a sokan a fokozódó gazdasági nehézségek miatt nem is tudnak befektetni a környezetvédelembe. Vannak azonban tippek, melyekkel kettőt ütünk egy csapásra.

[HWSW] Mindenki környezetvédelemről és Green IT-ről beszél, és a probléma éppen az, hogy a cégek leginkább csak beszélnek erről. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a cégek nem hajlandóak és a sokan a fokozódó gazdasági nehézségek miatt nem is tudnak befektetni a környezetvédelembe. Vannak azonban tippek, melyekkel kettőt ütünk egy csapásra.

A nyomtatás ugyan mindenképpen környezetterhelő tevékenység, de egyelőre a tökéletesen papírmentes és digitális ügyvitel hiányában elengedhetetlen. Nyomtatni tehát sokszor muszáj, de nem mindegy, hogy mivel, mire, hogyan, és miért. A következő öt általános tanács segíthet a költségek csökkentésében, egyúttal ha megfogadjuk, valóban jelentősen kímélhetjük környezetünket.

1. A nyomtatóflotta optimalizálása

Hála a nyomtatási technológiák fejlődésének, nagyon sokoldalúan használhatók mind a tintasugaras, mind a lézeres készülékek. Sok helyen ezért ágyúval lőnek verébre, például lézernyomtatóval készítik el az árucímkéket, vonalkódokat. A feladat ugyan így is kivitelezhető, de drágábban, nehézkesebben és valószínűleg sokkal több papírelakadás mellett érjük el célunkat, a papír (címke) ez esetben pedig nem olcsó. Használjunk a célnak sokkal inkább megfelelő vonalkód- és címkenyomtatókat a hatékonyság és a kevesebb hulladék (elrontott nyomat) érdekében.

2. Felújított toner- és festékkazetták

A felújított kazetták használata nem csak csökkenti a költségeket, de valóban könnyebbséget jelent környezetünk számára is. Jóval kevesebb nem lebomló műanyag hulladék kerül ugyanis a szemétbe, hiszen a tonerkazetták, festékkazetták burkolata egy az egyben újra felhasználható. Minőség szempontjából legjobb lenne, ha maguk a gyártók árusítanák saját kazettáikat újratöltve, de erre eddig nem láttunk példát. Kénytelenek vagyunk felújításra specializálódott cégek termékeit vásárolni, de válasszunk neves, kiterjedt hálózattal rendelkező beszállítót, aki nemcsak újratölti, hanem a kopó alkatrészek cseréjével fel is újítja a kazettákat és gondoskodik a veszélyes hulladékok megsemmisítéséről is (keressük az ISO 14001 megfelelőséget).

[+] Újrahasznosítás helyett a szemétbe kerül a nyomtatópatronok többsége

3. Újrafelhasznált papír

Természetesen a papírgyártás soha nem lesz környezetkímélő, mindenképpen sok vizet és vegyszerezést igénylő ipari tevékenység. Ugyanakkor nem mindegy, hogy újabb fákat kell kivágnunk, hogy nyersanyaghoz jussunk, vagy a már kidobott papírt használjuk fel ismét. A legfrrisebb kimutatások szerint 1 tonna újrafelhasznált médiával 17 fát, mintegy 3 négyzetméter erdőterületet, mintegy 26500 liter vizet és majdnem 1500 liter olajat, 4200 kWh villamosenergiát takaríthatunk meg.

[+] Hogyan takarékoskodhatunk a papírral?

4. Duplex

Nem véletlen, hogy mind több nyomtatóra szerelnek automatikus lapfordító egységet. Ha lézernyomtatónk van, akkor általában nem is okoz semmiféle minőségcsökkenést, ha a lap mindkét oldalára dolgozunk, így érdemes ilyen modellt választani. Ezzel mintegy felére is csökkenthetjük papírfelhasználásunkat, ami nem kevés megtakarítást is jelent, de a környezetre gyakorolt kímélő hatás sem elhanyagolható. A Levegőtanács (Clean Air Council, U.S.) szerint az amerikai vállakozások évi mintegy 21 millió tonna papírt használnak fel, egyelőre jobbára csak egyik oldalra nyomtatva.

5. Céges fejlécezett papírok

Régebben nyomdai úton előállított fejléces papírokkal volt csak elegánsan megoldható az igényes üzleti levelezés. Ez viszont gyakran több száz vagy több ezer oldalnyi levélpapír, boríték és egyéb kiadvány kidobásával járt, ha a cég arculatot vagy akárcsak telefonszámot váltott. Használjuk ki a mai technológia rugalmasságát és alkalmazzunk céges dokumentumsablonokat nyomdai fejlécezés helyett. Sok lézernyomtatóra előre feltölthető a fejléc, ennek alkalmazásáról nyomtatáskor dönthet a felhasználó. Megéri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról