:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 18. 08:27

Vezeték nélkül továbbítja a zenét a Creative új noteszgép-hangkártyája

Újabb hangkártyával bővítette kínálatát a Sound Blaster bővítőkártyákkal egykor hatalmas sikereket elért Creative Labs. A 2005-ben debütált X-Fi termékcsaládhoz tartozó újdonság ezúttal nem asztali számítógépekbe, hanem notebookokba passzol, az ExpressCard bővítősínbe illeszkedő kiegészítő azonban nem csak hangminőségével próbál kiemelkedőt nyújtani.

[HWSW] Újabb hangkártyával bővítette kínálatát a Sound Blaster bővítőkártyákkal egykor hatalmas sikereket elért Creative Labs. A 2005-ben debütált X-Fi termékcsaládhoz tartozó újdonság ezúttal nem asztali számítógépekbe, hanem notebookokba passzol, az ExpressCard bővítősínbe illeszkedő kiegészítő azonban nem csak hangminőségével próbál kiemelkedőt nyújtani.

A most megjelent Sound Blaster X-Fi Notebook hangkártyával a noteszgépekbe épített, többnyire szerény képességű hangchip váltható ki egy komplexebb, ugyanakkor továbbra is szoftveres alapokon működő rendszerrel. Az újdonság legnagyobb előnye a digitális hangsáv vezeték nélküli továbbításában rejlik, a kártya így képes a noteszgéptől maximum 30 méter távolságra elhelyezett, az erősítőre vagy aktív hangszóróra kötött vevőegységre továbbítani a hangot. A Sound Blaster X-Fi Notebook vezeték nélküli hangtovábbító rendszere maximum négy, külön megvásárolható vevővel képes folyamatosan kommunikálni, akár különböző lejátszási zónákba rendezve, így a lejátszás folyamatos maradhat akkor is, ha a felhasználó átviszi a notebookot egyik helyiségből a másikba.

Creative Sound Blaster X-Fi Notebook

A Creative az X-Fi család számos hangzásjavító és -átalakító tulajdonságával felruházta új hangkártyáját, így az X-Fi Crystalizer révén a tömörített zenék dinamikája javítható fel, az X-Fi CMSS-3D Headphone technológia pedig a fülhallgatóhoz fejlesztett térhangzás-algoritmussal igyekszik a térbe helyezni a hangokat. A bővítőkártya a játékprogramok szerelmesei számára is élethűbb térélményt kínál a beépített rendszernél: a Sound Blaster X-Fi Notebook kompatibilis az EAX-kiterjesztés 4.0-s verziójával (Windows Vista esetében az ALchemy fordítórutinnal képes kiaknázni ennek lehetőségeit) és az OpenAL rendszerrel.

A bővítőkártya még szeptemberben megjelenik a boltok polcain, a Sound Blaster X-Fi Notebook ajánlott európai fogyasztói ára 80 euró lesz. Nem ez egyébként az első ExpressCard formátumú X-Fi bővítőkártyája a gyártónak: a Creative tavaly dobta piacra az Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio Notebookot, mely 54 milliméteres kártyahelyre illeszkedik, dokkolóval akár 7.1 csatornás kimenetet is támogat, ugyanakkor nincs beleépítve a vezeték nélküli kommunikációs modul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.