:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 17. 12:01

Linuxosok, macesek is kipróbálhatják a Google Chrome-ot

A Google Chrome böngésző hivatalosan csak Windows operációs rendszerre érhető el, de a CodeWeavers jóvoltából a Linux- és Mac-felhasználók is kipróbálhatják.

[HWSW] A Google Chrome böngésző hivatalosan csak Windows operációs rendszerre érhető el, de a CodeWeavers jóvoltából a Linux- és Mac-felhasználók is kipróbálhatják.

A windowsos szoftverek más operációs rendszereken történő futtatását lehetővé tevő Wine segítségével a Chrome ugyan változatlan formában nem megy Linuxon és Mac OS-en, de az alapjául szolgáló nyílt forrású Chromium (21-es fejlesztői build) felhasználásával a CodeWeavers egy, a Chrome-ra megszólalásig hasonlító böngészőt készített. A CrossOver Chromium első ránézésre szinte meg sem különböztethető a Chrome-tól, a funkciókban azonban már vannak különbségek. Nyilvánvaló okok miatt a CrossOver Chromium nem frissíthető a Google Chrome-hoz kiadott patchekkel.


A Chromium Ubuntun

A CodeWeavers vezére, Jeremy White elmondta, a cég célja az volt, hogy demonstrálja a Wine képességeit, elsősorban olyan cégek számára, akik Windowsra fejlesztenek, de szeretnék alkalmazásukat más platformon is viszontlátni. A CodeWeavers szerint csak a hecc kedvéért ültették át a Chromiumot Linuxra és Mac OS-re, hogy bebizonyítsák, milyen hamar lehet egy windowsos programot Linuxra migrálni. A szoftverhez mellékelt FAQ-ban a CodeWeavers fel is hívja a figyelmet arra, hogy senki se használja elsődleges böngészőként a CrossOver Chromiumot. Az interneten olvasható első tesztek, visszajelzések szerint az átültetett szoftver egyébként meglehetősen lassú, instabil és a Flash-tartalmak lejátszása sem működik benne.

[+] Kipróbáltuk: Google Chrome - Szép, gyors, okos

A CrossOver Chromium ingyen elérhető Mac OS X 10.4 vagy újabb operációs rendszerre, illetve számos népszerű Linux-disztribúcióra (Debian, Red Hat, Ubuntu). A Google tervei között szerepel a natív linuxos és maces Chrome elkészítése, azonban egyelőre nem tudni, mikor jelennek meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.