Szerző: zsozso

2000. július 12. 17:08

Amptron i810 alaplap bug

Pár hete már felraktam, csak egy kicsit trehányra sikeredett az anyag, íme még egyszer:

A problémás alaplapok:

    AMPTRON i810-es INTEGRÁLT VGA-SOUND-FAX-ETHERNET.
    AMPTRON i810-es INTEGRÁLT VGA-SOUND-FAX
A típushiba a következő: hagyományos módon nem telepíthető fel a magyar WIN98, és win98SE. Ugyanis, mielőtt grafikus üzemmódba váltana a telepítés során, fekete képernyős fagyással elhal. Az angol win98-cal ez a probléma nem fordul elő, és a magyar win95-tel is jónak tűnik. Létezik egy áthidaló megoldás, de elég durva: a telepítés idejére egy PCI-os VGA kártyát kell beletenni a gépbe.
Amire figyelni kell, a BIOS-ban át kell állítani az integrált VGA-t PCI-os VGA kártyára.

    "PCI / PLUG AND PLAY SETUP"

    Primary Graphics Adapter : Onboard VGA
    ...or add-on VGA

Miután túlvagyunk a telepítésnél az első újraindításon, akkor a PCI-os kártyát ki is hajíthatjuk, de a BIOS-t feltétlenül állítsuk vissza, különben az alaplapunk *képtelen* lesz.
A későbbiekben, ha csak frissítjük a Windows-unkat, Command Prompt-ból, vagy Windows alól, akkor ezt a játékot nem kell újra eljátszanunk, de újratelepítésnél ugyanezt a módszert kell alkalmazni.
Egyébként az integrált VGA-hoz hozzá sem kell nyúlnunk, maradhat a "PCI-os idején" is engedélyezve, nem zavar senkit.

Még mielőtt megünnepelnénk felfedezésünket és túlértékelnénk saját jelentőségünket, azért a következőket nem árt figyelembe venni:

  • Nem biztos, hogy a vásárló otthon a fiók mélyén őrizget egy régi PCI-os VGA kártyát (ugye ez alapfeltétel lenne a trükkhöz)
  • Ha ne'adj'Isten komplett gépben adjuk el -- és még jogtiszta Win98-at is sikerül rásóznunk a vevőre egy ilyen olcsó készülékhez --, akkor várhatóan csak fél év múlva jelentkezik a probléma, amikor a menetrendszerű és kényszerű újratelepítés ideje elérkezik.

    Még egy megjegyzés. Szinte az összes integrált alaplapra jellemző, hogy gyárilag CMOS Clear-en van, tehát bekapcsoláskor nincsen képe. Biztos megvan az oka, de mi még nem jöttünk rá eddig igazán, hogy mi az. Valószínűsíthetően azért van így, mert a CMOS RAM érzékeny a sztatikus terekre és a szállítás során a CMOS Clear beállítás megvédi attól, hogy értelmetlen vagy rossz BIOS beállítások kerüljenek bele. Hangsúlyozom: ugyanez a gyártó "nem integrált" lapjain ez nem így van, tehát nem az akkumulátort akarják kímélni. A leírásokban benne van, hogy melyik az a jumper, amit át kell rakni, de jellemzően a BIOS chip vagy az elem mellett található.

    (Az információt köszönjük a Mikland Computerszalon szervizgárdájának)

  • A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

    a címlapról