:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 10. 09:52

Átalakuló iPod nano és olcsóbb lejátszók az Apple megújuló választékában

Azok számára, akik az Apple tegnapi, Lets rock nevű bemutatója előtt igyekeztek tüzetesebben tájékozódni a kaliforniai gyártó várható újdonságait illetően, vajmi kevés újdonságot jelentett be Steve Jobs, a vállalat első embere. Tényleg megérkeztek az új iPodok, megújult az iTunes, és bemutattak egy sor új alkalmazást az iPod touch-hoz és az iPhone-hoz.

[HWSW] Azok számára, akik az Apple tegnapi, Let's rock nevű bemutatója előtt igyekeztek tüzetesebben tájékozódni a kaliforniai gyártó várható újdonságait illetően, vajmi kevés újdonságot jelentett be Steve Jobs, a vállalat első embere. Tényleg megérkeztek az új iPodok, megújult az iTunes, és bemutattak egy sor új alkalmazást az iPod touch-hoz és az iPhone-hoz.

A tegnapi esemény sztárja ezúttal a jelentős változásokon átesett iPod nano volt. A lejátszó negyedik generációs változata szakított közvetlen elődje formavilágával, helyette visszatért inkább a gyökerekhez: a tömzsi, szögletes házat hosszúkás, karcsú, lekerekített formákkal helyettesítették az Apple-nél. A lejátszó kijelzője a forma változása mellett maradt a régi, 2 hüvelykes képátlójú, 320x240 pixel felbontású TFT, mely a tájolásnak megfelelően elforgatva jeleníti meg a tartalmakat. Az új iPod nano a világ legvékonyabb iPodja lett, vastagsága mindössze 6,2 milliméter, tömege 36,8 gramm.

iPhone nano

Az összesen kilenc színben (ezüst, lila, kék, zöld, narancs, sárga, pink, fekete, vörös) elérhető, 8, illetve 16 gigabájtos flashmemóriával ellátott iPod nano nemcsak külsejét, hanem a kezelőfelületet tekintve is megújult: a készülék a felhasználó zenehallgatási szokásaihoz igazodó, önműködően válogatott lejátszási listákat kínál, az integrált mozgásérzékelő segítségével elég a készüléket megrázni a számok közti váltáshoz, emellett átdolgozták a menürendszert is. A negyedik generációs iPod nano a gyártó állítása szerint egy teljes napon keresztül játszik le zenét egy feltöltéssel, de ha videót néznénk, a parányi akkumulátor kapacitása csak négy órára elegendő. Az új generációs változat az Apple szokása szerint a régi modellek árán kerül forgalomba, azaz a 8 gigabájtos típusért 149 dollárt kell fizetni, a 16 gigabájtos pedig 199 dollárba kerül.

Az iPod nano mellett megújult a tavaly bemutatott érintőkijelzős iPod touch is, bár (külsőleg legalábbis) jóval kevésbé látványos módon: az iPhone-hoz hasonlóan továbbra is 3,5 hüvelykes, 320x480 pixeles érintőkijelzővel ellátott médialejátszóba hangszóró is került, emellett itt is megjelent a felhasználó helyett gondolkodó lejátszási lista, a Genius, beépítették a készülékbe a Nike+ vevőt, mely a megfelelő futócipővel együttműködve ideális távolságmérő és kalóriaszámláló eszköz lehet sportolásnál. Az Apple a régi iPod touch-tulajoknak is elérhetővé tesz néhány új funkciót a készülék szoftverének most megjelenő, 2.1-es verziójában.

iPod-család
Az új iPod-család

Az új iPod touch-hoz számos új alkalmazás is elérhető az Apple Store-ból: a Let's rock esemény egyik leglátványosabb demonstrációja éppen egy játékbemutató volt. A második generációs iPod touch esetében újdonság, hogy a lejátszót mostantól 32 gigabájtnyi flashmemóriával ellátott változatban is meg lehet majd vásárolni, 399 dolláros áron. A 8 és 16 gigabájtos verzió ára ezzel együtt 229 és 299 dollárra csökkent.

A Let's rock rendezvényen az új iPodok mellett bemutatkozott az új iTunes szoftver is, mely már letölthető az Apple weboldaláról. Az új kliensszoftver egyebek mellett támogatja az említett Genius lejátszási listákat, mely az internetes áruház választékából is válogat a felhasználó zenehallgatási szokásait figyelembe véve.

Az említett újdonságok mellett bejelentették az iPhone 3G új, 2.1-es szoftverét, mely az eddigi hibák javítását és egyebek mellett hosszabb akkumulátoros rendelkezésre állást ígér. Ez a rendszerszoftver a hét végétől válik elérhetővé az iTunes-en keresztül. Nem változott az iPod Classic és az iPod Shuffle, előbbi ára ugyanakkor csökkent – a 120 gigabájtos merevlemezzel szerelt változatért már 249 dollárért hozzá lehet jutni a tengerentúlon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.