Szerző: Bányai György

2008. szeptember 4. 14:30

Visszahívják a Vaio TZ-sorozatú noteszgépeket

Egy közel hatszázezer forintos noteszgéptől nem várná az ember, hogy gyártási, illetve tervezési hiba miatt a gyártónak vissza kelljen azt hívnia. A Sonyval most épp ez történt, a prémium ársávba tartozó TZ-sorozatának vásárlói szenvedik el most e kellemetlenséget.

[HWSW] Egy közel hatszázezer forintos noteszgéptől nem várná az ember, hogy gyártási, illetve tervezési hiba miatt a gyártónak vissza kelljen azt hívnia. A Sonyval most épp ez történt, a prémium ársávba tartozó TZ-sorozatának vásárlói szenvedik el most e kellemetlenséget.

A Sony nem mondható jelentős szereplőnek a hazai noteszgép-piacon, ennek ellenére néhány számítástechnikai szaküzlet árlistájában fellelhetőek notebookjai. Ezekben a listákban a Vaio TZ sorozat modelljei is rendre megtalálhatók. Egyelőre csak a Japánban eladott (és még bolti polcokon lévő) darabok jelentős hányadát kénytelen a gyártó most visszahívni -- az érintett gépek 2007 májusa és 2008 júniusa között készültek, melyekben a hibát most kivételesen nem az akkumulátorok okozzák.

E több mint egy évnyi termés burkolata a készülék üzemi és készenléti módja közben fellépő hőingadozásnak köszönhetően látható mértékben deformálódhat, mely jelenség leginkább a kijelző káváját, illetve a tápegység csatlakozójának közvetlen környékét érinti. A Sony Vaio TZ sorozat Európában és Japánban is megvásárolható, ám e két piacra szánt modellek között jelentős eltérések lehetnek.

Sony Vaio TZ-sorozat
Sony Vaio TZ-sorozat

Szerkesztőségünk eddig csak a Toshiba modelljeivel kapcsolatban hallott arról, hogy a helyi piacra gyártott termékek burkolatánál többször használnak műanyagot az európai modellek esetében látható fémborítás helyett, hiszen a Japán piacon egy kisméretű ultrahordozható notesz már évekkel ezelőtt is inkább számított tömegterméknek, mint exkluzív kategória tagjának. Gyanítjuk, hogy a Sony esetében is erről lehet szó, de amíg ez nem bizonyosodik be, tulajdonosaik feltétlen nézzék át hazánkban vásárolt, igen drága gépüket.

Frissítés: A cikk megírását követően a Sony a visszahívási akciót az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban vásárolt gépekre is kiterjesztette, mellyel így közel félmillió TZ-sorozatú notesz vált érintetté. A hibát a Sony közleménye szerint az okozhatja, hogy a noteszgép burkolata alatt a fentebb említett helyeken egy csavar túl közel van a közvetlen közelében vezetett kábelekhez, melyek szigetelését idővel elkoptathatja, akár zárlatot is okozva ezzel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról