:

Szerző: Bányai György

2008. szeptember 4. 10:55

Vége a találgatásoknak: konkrét árak és végleges specifikációk a Dell új netbookjáról

A Dell weboldalára a hivatalos bejelentés előtt már felkerült az Inspiron Mini 9 (már nem 910) konfigurátora, melynek segítségével a legolcsóbb és a legdrágább felszereltség között válogathatjuk az opcionális bővítményeket.

[HWSW] A Dell weboldalára a hivatalos bejelentés előtt már felkerült az Inspiron Mini 9 (már nem 910) konfigurátora, melynek segítségével a legolcsóbb és a legdrágább felszereltség között válogathatjuk az opcionális bővítményeket.

A Dell hivatalosan bejelentette Inspiron Mini 9 netbookját, azonban a pontos és végleges árakkal és technikai jellemzőkkel ezt meg sem kellett volna várnunk, hiszen a gyártó weboldalán már pár órával korábban is megtalálható volt a gép konfigurátora, melynek segítségével személyre szabható a megrendelni kívánt készülék. Ezt az oldalt a főoldalról a bejelentés előtt még nem lehetett elérni, csak az URL pontos ismeretében juthattunk oda.

A "közösségi lepke" -- ahogy a Dell az Inspiron Mini 9-et nevezi -- technikai jellemzői véglegesek, a beltér 1,6 gigahertzes Intel Atom N270 processzorra épül, a 8,9 hüvelykes, 1024x600 képpontos fényes kijelzőt pedig Intel GMA 950 grafikus lapka hajtja meg. Ártól és felszereltségtől függetlenül minden változat tartalmazza a 802.11 b/g vezeték nélküli hálózati csatolót.

Dell Inspiron Mini 9
Dell Inspiron Mini 9

A netbook legfapadosabb változata 349 dollárba kerül, ennyiért Ubuntu Linux 8.04 operációs rendszert (saját gépre szabott kezelőfelülettel), fél gigabájt rendszermemóriát, négy gigabájtos SSD-t kapunk fekete burkolatba csomagolva. A memória egy gigabájtra bővítése 25 dollárral emeli az árat, a nyolc gigás SSD meghajtó felára 35, a 16 gigabájtos változaté pedig 75 dollár. Az Inspiron Mini 9-hez hagyományos, ám nagyobb kapacitású merevlemezt nem lehet rendelni, így a 16 gigabájt a jelenlegi háttértár-maximum.

A vezeték nélküli hálózati csatoló mellé Bluetooth modult 20 dollárért kapunk, az alapfelszereltségből hiányzó webkamerát pedig 15, illetve 25 dollárért tudhatjuk a gépben, függően attól, hogy megelégszünk-e a VGA felbontással, vagy inkább az 1,3 megapixeles változatra szavazunk. A konfigurátor következő lapjai a géppel nem szerves kapcsolatban álló külső kiegészítőket taglalja, a hangszórókra, egerekre, külső merevlemezekre és tokokra most nem térünk ki. A netbook tulajdonosát alapesetben egy év garancia biztosítja, mely 128 dollárért tolható ki két évre.

Dell Inspiron Mini 9
Dell Inspiron Mini 9

A Dell weboldalán jelenleg csak a linuxos változat állítható össze, ahol két év garancia és az összes, a netbookot közvetlenül érintő bővítések választásakor 650 dolláros ár is elérhető. Jelenleg a windowsos változat még nem konfigurálható, de a Dell sajtóközleményéből kiderül hogy ennek kezdőára 399 dollár, tehát 50 dollárral több mint a Linux változat. A géphez mellékelt Box.net internetes tárhely két gigabájtnyi, bárhonnan elérhető online tárterülettel toldja meg a lokális tároló kapacitását. Az Inspiron Mini 9 első szállítmányát a Dell szeptember 14-én indítja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.