Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 2. 18:36

Lassuló eladásokkal küzd a Symbian, teret veszíthet

Továbbra is lassul a Symbian operációs rendszerrel ellátott készülékek eladásának növekedése, derül ki a cég legfrissebb jelentéséből. A második negyedévben alig sikerült több Symbiant futtató készüléket értékesíteni, mint az előző év hasonló időszakában.

[HWSW] Továbbra is lassul a Symbian operációs rendszerrel ellátott készülékek eladásának növekedése, derül ki a cég legfrissebb jelentéséből. A második negyedévben alig sikerült több Symbiant futtató készüléket értékesíteni, mint az előző év hasonló időszakában.

A Symbiannal szállított okostelefonok eladásai a tavalyi évhez képest mindössze 5 százalékkal növekedtek a második negyedévében, ami nem ad bizakodásra okot, figyelembe véve az előző negyedéves 16,5 százalékot, illetve azt, hogy korábban még ennél is nagyobb ütemben terjeszkedett a platform. Eközben a Gartner szerint a teljes okostelefon piac növekedése nem állt meg, hanem 16 százalékos rátával hozza az elvárt szintet.

Április és június között összesen 19,6 millió Symbianos készüléket szállítottak, szemben a tavalyi év azonos időszakában elkelt 18,7 millióhoz, illetve az idei év első három hónapjában eladott 18,5 millióhoz képest -- derül ki a Symbian üzleti eredményeiből. A CCS Insight elemzőcég szerint a jelzett lassulás egyfajta figyelmeztetés, melyre többféle magyarázatot is találni. Geoff Blaber, a CCS Insight elemzője szerint a lassulás egyik oka az lehet, hogy a Symbian készülékek nagyrésze felsőkategóriás, ezért főként a fejlett piacokon teljesítenek jól, ahol viszont általános lassulás érezhető az eladásokban. A másik indoklás szerint a Nokia okolható a trendért, ugyanis az elmúlt időszakban pihentette kicsit a Symbian frontot, márpedig nagyrészt a finn gyártó készülékei viszik a hátukon az operációsrendszert.

A második félév ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hiszen ekkortól válik elérhetővé a Nokia új zászlóshajója az N96, illetve további csábító Symbian alapú Nokia készülékek is. Továbbá a Samsung is bemutat ezen a platformon alapuló készüléket, az egyébként 8 megapixeles kamerát és 7,2 megabites HSDPA-modemet is rejtő Innov8-at.

A néhány, érdeklődésre számít tartó megjelenés viszont messze nem biztos, hogy újra lendület tudja hozni a Symbian szekerét, hiszen az okostelefon-piac csak az elmúlt egy évben komoly változásokon ment át. A versenyt erősítik új belépők, többek közt az Apple iPhone térnyerése, kiemelten a 3G változat bevezetése óta, továbbá a közeljövőben debütáló Google Androiddal is meg kell küzdenie a már piacon lévő szereplőknek. Emellett több gyártó is Windows Mobile 6-tal ellátott csúcskészülékeket dobott piacra, vagy teszi ezt meg hamarosan.

A Symbian pozíciójának védelmében június végén a Nokia, Sony Ericsson, Motorola és az NTT DoCoMo tett egy komoly lépést, mégpedig bejelentették, hogy egységesítik a Symbian operációs rendszer és a hozzá kapcsolódó egyéb szoftverek platformját, hogy egy nyílt, de egységes mobil szoftver felület jöhessen létre. Az első egyesített verzió 2010 első felében láthat napvilágot, ugyanakkor már lehetséges, hogy ez egy elkésett próbálkozás lesz, legalábbis Roberta Cozza, a Gartner vezető elemzője szerint. Ahhoz, hogy versenyben maradjon a platform, legkésőbb jövőre meg kellene jelenni ezzel a megoldással, véli az elemző.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról